Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to download - id: 6a6ee9-NTFjZ



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. Psychology, Eighth Edition By David G. Myers Worth Publishers (2007) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:5
Avg rating:3.0/5.0
Date added: 10 September 2019
Slides: 62
Provided by: JohnJS2
Learn more at: http://files.mrsmeyersclass.webnode.com
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychology by John J. Schulte, Psy.D.
  • Psychology, Eighth Edition
  • By David G. Myers
  • Worth Publishers
  • (2007)

2
Chapter 17 Therapy
What Works?
More Views
Biomedical
Whats on your mind?
Who will you call?
3
Whats on your mind?
500
400
300
200
100
4
More Views
500
400
300
200
100
5
What Works?
500
400
300
200
100
6
Biomedical
500
400
300
200
100
7
Who will you call?
500
400
300
200
100
8
1. Dr. Schulte tells his patient, just say the
first thing that pops into your head. He is
using the technique of
  • A) free association.
  • B) psychoanalysis.
  • C) dream analysis.
  • D) transference.

9
2. I will use whatever techniques are the most
effective to help a particular patient, is a
statement likely to be made by someone using a(n)
_____ approach.
  • A) behavioral
  • B) psychodynamic
  • C) eclectic
  • D) interpersonal

10
3. In contrast to other psychodynamic therapies,
interpersonal therapy focuses on
  • A) underlying conflicts.
  • B) transference issues.
  • C) current relationships.
  • D) unconscious motives.

11
4. Rogers encouraged therapists to exhibit all
of the following except
  • A) analytical insight.
  • B) genuineness.
  • C) acceptance.
  • D) empathy.

12
Above all, Rogers believed it was the duty of
therapists to provide a non-judgmental,
grace-filled environment called
  • A) self-actualization.
  • B) unconditional positive regard.
  • C) active listening.
  • D) therapeutic ambiance.

13
6. The behavioral technique called ____ involves
relaxation training and constructing an anxiety
hierarchy.
  • A) progressive relaxation
  • B) behavior modification
  • C) systematic desensitization
  • D) anxiety release

14
7. When facing an anxiety arousing situation
that would at first be too difficult or expensive
to recreate, technology paired with behavioral
techniques may be used in
  • A) in vivo desensitization.
  • B) aversive conditioning.
  • C) biofeedback therapy.
  • D) virtual reality exposure therapy.

15
8. Which of the following is an example of
aversive conditioning?
  • A) using a bell-and-pad to wake up a child who
    bed wets.
  • B) using Antabuse to induce nausea in an
    alcoholic.
  • C) using virtual reality to help someone with a
    phobia.
  • D) using shock therapy for depression.

16
9. David Meichenbaum developed an approach in
which he would teach people to restructure their
thinking when faced with stressful situations.
He called this
  • A) stress inoculation training.
  • B) cognitive-behavioral therapy.
  • C) cognitive therapy.
  • D) cognitive resolution.

17
10. Family therapy is based on the assumption
that
  • A) parents are always the cause of a childs
    problem.
  • B) the family must be treated as a system.
  • C) families are easier to change than
    individuals.
  • D) you can fix the patient if you enlist
    the help of the entire family.

18
11. Because people tend to be in a very low place
in their life when entering therapy, they may
attribute their later, better state the result of
their therapy. This is because of
  • A) the placebo effect.
  • B) a belief the therapy was worth the effort.
  • C) regression toward the mean.
  • D) clients speak kindly of their therapist.

19
12. A procedure for combining the results of
many different research studies is called
  • A) multifactorial regression.
  • B) meta-analysis.
  • C) correlation coefficient comparison.
  • D) regressive analysis.

20
13. When meta-analysis is used to summarize
studies that compare people who receive
psychotherapy to no-treatment controls,
researchers conclude
  • A) psychotherapy is significantly more effective
    than no therapy.
  • B) psychotherapy is only slightly effective.
  • C) psychotherapy is less effective than drug
    therapy.
  • D) the effectiveness of psychotherapy depends on
    the skill of the therapist.

21
14. The Society of Clinical Psychology task force
found that the recommended treatments for
depression were
  • A) cognitive-behavior therapy and psychoanalysis.
  • B) behavior therapy and humanistic therapy.
  • C) exposure therapy, desensitization and reality
    therapy.
  • D) cognitive therapy, behavior therapy and
    interpersonal therapy.

22
15. The recommended and most effective treatment
for SAD is
  • A) exposure to evening bright light.
  • B) exposure to morning bright light.
  • C) exposure to electric shock.
  • D) none of these are any better than a placebo.

23
16. Due to the effectiveness of antipsychotic
drugs, many mentally ill were deinstitutionalized.
The result was that many of the severely
disturbed who could not care for themselves
  • A) were left homeless.
  • B) were much better off.
  • C) could go back to work.
  • D) were successfully reintegrated into society.

24
17. The long-term use of antipsychotic drugs
(such as Thorazine) can result in a potentially
irreversible disorder called
  • A) psychotic rebound.
  • B) the revolving door pattern.
  • C) dopamine overload.
  • D) tardive dyskinesia.

25
18. One of the dangers of taking antianxiety
drugs is that, when heavy users stop taking them
  • A) they experience physiological withdrawal.
  • B) they can experience insomnia.
  • C) they can experience increased anxiety.
  • D) all of the above.

26
19. The treatment of choice for depression is to
attack from above and below, using
  • A) a dual-acting antidepressant.
  • B) SSRIs and anti-anxiety medication.
  • C) cognitive behavior therapy and
    anti-depressants.
  • D) exercise and a dual-acting antidepressant.

27
20. The medication most commonly used to treat
bipolar disorder is _____ which is a type of
_____.
  • A) Thorazine dopamine inhibitor
  • B) Prozac SSRI
  • C) Lithium salt
  • D) Depakote neuroleptic

28
21. ECT continues to be helpful with severely
depressed and suicidal patients by
  • A) flooding the brain with serotonin.
  • B) inducing convulsions.
  • C) erasing memory of unpleasant events.
  • D) punishing patients who have negative thoughts.

29
22. Dr. Moniz invented an inexpensive way to
deliver a lobotomy, which entailed
  • A) careful surgery separating the frontal lobe
    from the rest of the brain.
  • B) inserting an ice pick through each eye socket
    into the brain and wiggling it.
  • C) removing part of the frontal lobe.
  • D) using electricity to burn parts of the frontal
    cortex.

30
23. James reports he often feels the blues,
but does not have a serious depression. You
recommend that James
  • A) admit himself into a hospital.
  • B) see a psychiatrist.
  • C) get more physical exercise.
  • D) begin taking an SSRI, such as Prozac.

31
24 Skeptics of EMDR therapy explain positive
results as the combination of a reassuring
atmosphere with
  • A) a caring therapist.
  • B) meditation.
  • C) relaxation training.
  • D) exposure therapy.

32
25. When studying the effectiveness of AA in
treating alcoholism
  • A) AA was found to be the most effective
    treatment.
  • B) AA was as effective as cognitive-behavior
    therapy.
  • C) AA was less effective than prescriptive
    medication.
  • D) AA was not effective in the long-run.

33
Congratulations!
34
Answers
Stop here, or continue as a review
35
1. Dr. Schulte tells his patient, just say the
first thing that pops into your head. He is
using the technique of
  • A) free association.
  • B) psychoanalysis.
  • C) dream analysis.
  • D) transference.

687
36
2. I will use whatever techniques are the most
effective to help a particular patient, is a
statement likely to be made by someone using a(n)
_____ approach.
  • A) behavioral
  • B) psychodynamic
  • C) eclectic
  • D) interpersonal

686
37
3. In contrast to other psychodynamic therapies,
interpersonal therapy focuses on
  • A) underlying conflicts.
  • B) transference issues.
  • C) current relationships.
  • D) unconscious motives.

688
38
4. Rogers encouraged therapists to exhibit all
of the following except
  • A) analytical insight.
  • B) genuineness.
  • C) acceptance.
  • D) empathy.

689
39
Above all, Rogers believed it was the duty of
therapists to provide a non-judgmental,
grace-filled environment called
  • A) self-actualization.
  • B) unconditional positive regard.
  • C) active listening.
  • D) therapeutic ambiance.

689
40
6. The behavioral technique called ____ involves
relaxation training and constructing an anxiety
hierarchy.
  • A) progressive relaxation
  • B) behavior modification
  • C) systematic desensitization
  • D) anxiety release

692
41
7. When facing an anxiety arousing situation
that would at first be too difficult or expensive
to recreate, technology paired with behavioral
techniques may be used in
  • A) in vivo desensitization.
  • B) aversive conditioning.
  • C) biofeedback therapy.
  • D) virtual reality exposure therapy.

692
42
8. Which of the following is an example of
aversive conditioning?
  • A) using a bell-and-pad to wake up a child who
    bed wets.
  • B) using Antabuse to induce nausea in an
    alcoholic.
  • C) using virtual reality to help someone with a
    phobia.
  • D) using shock therapy for depression.

692
43
9. David Meichenbaum developed an approach in
which he would teach people to restructure their
thinking when faced with stressful situations.
He called this
  • A) stress inoculation training.
  • B) cognitive-behavioral therapy.
  • C) cognitive therapy.
  • D) cognitive resolution.

696
44
10. Family therapy is based on the assumption
that
  • A) parents are always the cause of a childs
    problem.
  • B) the family must be treated as a system.
  • C) families are easier to change than
    individuals.
  • D) you can fix the patient if you enlist
    the help of the entire family.

697
45
11. Because people tend to be in a very low place
in their life when entering therapy, they may
attribute their later, better state the result of
their therapy. This is because of
  • A) the placebo effect.
  • B) a belief the therapy was worth the effort.
  • C) regression toward the mean.
  • D) clients speak kindly of their therapist.

702
46
12. A procedure for combining the results of
many different research studies is called
  • A) multifactorial regression.
  • B) meta-analysis.
  • C) correlation coefficient comparison.
  • D) regressive analysis.

703
47
13. When meta-analysis is used to summarize
studies that compare people who receive
psychotherapy to no-treatment controls,
researchers conclude
  • A) psychotherapy is significantly more effective
    than no therapy.
  • B) psychotherapy is only slightly effective.
  • C) psychotherapy is less effective than drug
    therapy.
  • D) the effectiveness of psychotherapy depends on
    the skill of the therapist.

708
48
14. The Society of Clinical Psychology task force
found that the recommended treatments for
depression were
  • A) cognitive-behavior therapy and psychoanalysis.
  • B) behavior therapy and humanistic therapy.
  • C) exposure therapy, desensitization and reality
    therapy.
  • D) cognitive therapy, behavior therapy and
    interpersonal therapy.

708
49
15. The recommended and most effective treatment
for SAD is
  • A) exposure to evening bright light.
  • B) exposure to morning bright light.
  • C) exposure to electric shock.
  • D) none of these are any better than a placebo.

706
50
16. Due to the effectiveness of antipsychotic
drugs, many mentally ill were deinstitutionalized.
The result was that many of the severely
disturbed who could not care for themselves
  • A) were left homeless.
  • B) were much better off.
  • C) could go back to work.
  • D) were successfully reintegrated into society.

711
51
17. The long-term use of antipsychotic drugs
(such as Thorazine) can result in a potentially
irreversible disorder called
  • A) psychotic rebound.
  • B) the revolving door pattern.
  • C) dopamine overload.
  • D) tardive dyskinesia.

712
52
18. One of the dangers of taking antianxiety
drugs is that, when heavy users stop taking them
  • A) they experience physiological withdrawal.
  • B) they can experience insomnia.
  • C) they can experience increased anxiety.
  • D) all of the above.

712
53
19. The treatment of choice for depression is to
attack from above and below, using
  • A) a dual-acting antidepressant.
  • B) SSRIs and anti-anxiety medication.
  • C) cognitive behavior therapy and
    anti-depressants.
  • D) exercise and a dual-acting antidepressant.

714
54
20. The medication most commonly used to treat
bipolar disorder is _____ which is a type of
_____.
  • A) Thorazine dopamine inhibitor
  • B) Prozac SSRI
  • C) Lithium salt
  • D) Depakote neuroleptic

715
55
21. ECT continues to be helpful with severely
depressed and suicidal patients by
  • A) flooding the brain with serotonin.
  • B) inducing convulsions.
  • C) erasing memory of unpleasant events.
  • D) punishing patients who have negative thoughts.

715
56
22. Dr. Moniz invented an inexpensive way to
deliver a lobotomy, which entailed
  • A) careful surgery separating the frontal lobe
    from the rest of the brain.
  • B) inserting an ice pick through each eye socket
    into the brain and wiggling it.
  • C) removing part of the frontal lobe.
  • D) using electricity to burn parts of the frontal
    cortex.

717
57
23. James reports he often feels the blues,
but does not have a serious depression. You
recommend that James
  • A) admit himself into a hospital.
  • B) see a psychiatrist.
  • C) get more physical exercise.
  • D) begin taking an SSRI, such as Prozac.

713
58
24 Skeptics of EMDR therapy explain positive
results as the combination of a reassuring
atmosphere with
  • A) a caring therapist.
  • B) meditation.
  • C) relaxation training.
  • D) exposure therapy.

706
59
25. When studying the effectiveness of AA in
treating alcoholism
  • A) AA was found to be the most effective
    treatment.
  • B) AA was as effective as cognitive-behavior
    therapy.
  • C) AA was less effective than prescriptive
    medication.
  • D) AA was not effective in the long-run.

698
60
Acknowledgements
  • Step Up Created by
  • John J. Schulte, Psy.D.
  • Based on Psychology, Eighth Edition
  • By David G. Myers
  • Published by
  • Worth Publishers (2007)

61
Answers
1. A
2. C
3. C
4. A
5. B
6. C
7. D
8. B
9. A
10. B
11. C
12. B
13. A
14. D
15. B
16. A
17. D
18. D
19. C
20. C
21. B
22. B
23. C
24. D
25. B
About PowerShow.com