Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to view - id: 779b93-N2Q3M



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

... enhance memory. D) diminish immunity to disease. ... One plausible theory suggests that hypnosis relieves pain by: A) ... psycho-activity and abuse. – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:77
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 30
Provided by: John1835
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychologyby John J. Schulte, Psy.D.
  • Psychology, Eighth Edition By David G. Myers
  • Worth Publishers
  • (2007)

2
1. Consciousness is
  • A) the ability to solve problems, reason, and
    remember.
  • B) the sudden and often novel realization of the
    solution to a problem.
  • C) the process of organizing and interpreting
    sensory information.
  • D) our awareness of ourselves and our environment.

3
2. Unlike the unconscious processing of
information, conscious processing occurs
  • A) simultaneously.
  • B) sequentially.
  • C) relatively quickly.
  • D) like running on auto pilot.

4
3. During the 60s, the school of psychology that
turned most psychologists away from studying the
importance of consciousness was
  • A) psychoanalysis.
  • B) functionalism.
  • C) behaviorism.
  • D) Gestalt psychology.

5
4. Altered states of consciousness are
physiologically induced, like ___ and
psychologically induced, like ___.
  • A) hallucinations meditation
  • B) dreaming hallucinations
  • C) sensory deprivation orgasm
  • D) orgasm oxygen deprivation

6
An evolutionary explanation about why we sleep
would be to
  • A) repair our brain.
  • B) promote growth.
  • C) keep us safe.
  • D) help us to remember.

7
6. Biological processes that systematically vary
over a period of 24 hours are called
  • A) daily regimens.
  • B) circadian rhythms.
  • C) sleep-wake cycles.
  • D) lunar cycles.

8
7. A hormone manufactured by the pineal gland
that produces sleepiness is
  • A) serotonin.
  • B) melatonin.
  • C) L-triptophan.
  • D) dopamine.

9
8. The rhythmic bursts of brain activity that
occur during Stage 2 sleep are called
  • A) alpha waves.
  • B) paradoxical sleep.
  • C) sleep spindles.
  • D) delta waves.

10
9. Sleep deprivation has been shown to
  • A) increase attentiveness to highly motivating
    tasks.
  • B) reduce hypertension.
  • C) enhance memory.
  • D) diminish immunity to disease.

11
10. Which of the following is bad advice for a
person trying to overcome insomnia?
  • A) Drink a glass of wine 15 minutes before
    bedtime.
  • B) Drink a glass of milk 15 minutes before
    bedtime.
  • C) Avoid taking short naps during the day.
  • D) Awaken at the same time every day
    even if you had a restless night.

12
11. People who are highly susceptible to
hypnosis
  • A) have a weak will.
  • B) have a great imagination.
  • C) have to want to be hypnotized.
  • D) have a short attention span.

13
12. In one study, both hypnotized and
non-hypnotized subjects were told to throw acid
in a research assistants face. In this
experiment, hypnotized people
  • A) usually refused to do it.
  • B) behaved in the same fashion as non-hypnotized
    individuals.
  • C) were influenced to act against their own will.
  • D) experienced a heightened sense of personal
    responsibility for their actions.

14
13. Police Chief Olson is considering using a
hypnotist to help an eye-witness recall the
events of a crime. The Chief needs to know that
  • A) hypnosis can help if the hypnotist is highly
    qualified.
  • B) there is an increased risk of false memories
    with hypnosis.
  • C) hypnosis can result in more forgetting.
  • D) hypnosis can only help if used along with a
    polygraph.

15
14. One plausible theory suggests that hypnosis
relieves pain by
  • A) distracting attention.
  • B) blocking sensory input.
  • C) eliciting a deep, REM-like state.
  • D) fooling the subject to believe there is no
    pain.

16
15. When hypnosis influences behavior after the
hypnotic state, the subject was given a
  • A) posthypnotic amnesia.
  • B) hypnotic command.
  • C) command suggestion.
  • D) posthypnotic suggestion.

17
16. Two factors involved in determining physical
dependence are
  • A) tolerance and withdrawal.
  • B) drug type and amount.
  • C) quantity and frequency.
  • D) psycho-activity and abuse.

18
17. The need to take larger and larger doses of a
drug in order to experience its effects is an
indication of
  • A) withdrawal.
  • B) dissociation.
  • C) resistance.
  • D) tolerance.

19
18. Repeated use of an opiate
  • A) decreases the brains reproduction of
    endorphins.
  • B) increases heart and breathing rates.
  • C) does not seem to be followed by serious
    withdrawal symptoms.
  • D) triggers auditory as well as visual
    hallucinations.

20
19. The drug Ecstasy has the dangerous
side-effect of
  • A) causing dehydration, overheating, increased
    blood pressure, death.
  • B) increasing the risk of chronic depression.
  • C) impairing memory.
  • D) all of the above.

21
20. When cocaine is snorted, free-based, or
injected, it produces a rush of euphoria. As
someone comes off this high, the end result is
a depressive crash caused by
  • A) depletion of dopamine.
  • B) depletion of norepinephrine.
  • C) depletion of serotonin.
  • D) all of the above.

22
21. After ingesting a small dose of a drug, Jen
experienced vivid visual hallucinations and felt
as if she were separated from her own body. She
most likely experienced the effects of
  • A) cocaine.
  • B) LSD.
  • C) heroin.
  • D) marijuana.

23
22. Which of the following is an amphetamine
that acts as a mild hallucinogen?
  • A) Marijuana
  • B) Nembutal
  • C) Ecstasy
  • D) LSD

24
23. According to Ernest Hilgards theory of
hypnosis.
  • A) becoming hypnotized depends on the willingness
    of the subject.
  • B) the subjects consciousness is split.
  • C) everyone can become hypnotized if the
    hypnotist is trained.
  • D) it is just another form of concentration.

25
24 Near-death experiences are
  • A) typically recalled as very scary and
    unpleasant.
  • B) quite similar to drug-induced hallucinogenic
    experiences.
  • C) recalled by nearly all who have been revived
    from cardiac arrest.
  • D) scientific proof that we all should go to the
    light.

26
25. The best indication that dreaming serves a
necessary biological function is provided by the
fact that
  • A) most dreams are psychologically meaningless.
  • B) the disruption of REM sleep leads to
    narcolepsy.
  • C) most mammals experience REM rebound.
  • D) sexual tension is naturally
    discharged during REM sleep.

27
Congratulations!
28
Answers
Stop here, or continue as a review
29
Answers States of Consciousness
1. D
2. B
3. C
4. A
5. C
6. B
7. B
8. C
9. D
10. A
11. B
12. B
13. B
14. A
15. D
16. A
17. D
18. A
19. D
20. D
21. B
22. C
23. B
24. B
25. C
About PowerShow.com