Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to download - id: 7933eb-Yzg1N



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. Psychology, Eighth Edition By David G. Myers Worth Publishers (2007) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:54
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 30
Provided by: John1875
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychology by John J. Schulte, Psy.D.
  • Psychology, Eighth Edition
  • By David G. Myers
  • Worth Publishers
  • (2007)

2
1. Cones are different from rods in that
  • A) rods respond to color.
  • B) cones respond to color.
  • C) cones need less light.
  • D) B and C are true.

3
2. The center of the retina is the ___ and has
mostly ___.
  • A) fovea cones
  • B) fovea rods
  • C) blind spot ganglion cells
  • D) optic disk nerves

4
3. The lens thins or thickens to focus light in
a process known as
  • A) visual sharpening.
  • B) lens bending.
  • C) accommodation.
  • D) optic chiasm.

5
4. Webers law has to do with the ___ of a
stimulus.
  • A) absolute threshold
  • B) just noticeable difference
  • C) subliminal threshold
  • D) sensory adaptation

6
If someone is severely damaged in the left visual
cortex, they would be unable to see
  • A) anything in their left eye.
  • B) anything in their right eye.
  • C) anything in their right visual field.
  • D) anything in their left visual field.

7
6. Frequency is to ___ as amplitude is to ___.
  • A) pitch loudness
  • B) loudness pitch
  • C) pitch timbre
  • D) decibels hertz

8
7. The sequence of hearing is in the order of
  • A) eardrum, auditory canal, middle ear, inner
    ear.
  • B) cochlea, eardrum, middle ear, inner ear.
  • C) eardrum, middle ear, auditory canal, cochlea.
  • D) auditory canal, eardrum, middle ear, cochlea.

9
8. Normal conversation (60 decibels) is ___
times louder than a 20 decibel whisper.
  • A) 3
  • B) 10,000
  • C) 100
  • D) 3,000

10
9. The ___ has the sensory receptors for sound
consisting of tiny, hair-like fibers.
  • A) ear canal
  • B) stirrup
  • C) basilar membrane
  • D) tympanic membrane

11
10. Nerve deafness
  • A) can be caused by exposure to amplitude over 80
    decibels.
  • B) can be corrected by a hearing aid.
  • C) is more likely the result of heavy traffic
    than by a rock concert.
  • D) all of the above.

12
11. Unlike other senses, the sense of ___ does
not travel to the thalamus, but goes directly to
the cerebral cortex.
  • A) gustation
  • B) olfaction
  • C) vestibular
  • D) kinesthesia

13
12. Receptor cells have been identified for five
tastes including sweet, salty, sour, ___ and ___.
  • A) wet rough
  • B) hot bitter
  • C) spicy acrid
  • D) bitter umami

14
13. The kinesthetic sense involves
  • A) the sense of balance or equilibrium.
  • B) the sense of pain.
  • C) the location and position of body parts in
    relation to each other.
  • D) hair-like receptor cells in the semicircular
    canals.

15
14. The gate-control theory has to do with
  • A) how the brain regulates pain.
  • B) how the brain sensitizes us to feel more
    acutely.
  • C) providing information about body position and
    movement.
  • D) difference thresholds in the sense of touch.

16
15. Although Jeremy lost his left leg beneath the
knee, he often experiences great pain in his left
foot. This is known as
  • A) psychosomatic pain.
  • B) phantom limb pain.
  • C) substance P overload.
  • D) ineffective pain gate.

17
16. Analyzing that begins with the sensory
receptors and works up to the brains integration
of data is called
  • A) sensory processing.
  • B) bottom-up processing.
  • C) natural order integration.
  • D) informational flow.

18
17. The minimum stimulus necessary to detect it
50 of the time is called the
  • A) central tendency.
  • B) minimum flash point.
  • C) absolute threshold.
  • D) sensory half-life.

19
18. A movie theaters manager wants to sell more
popcorn by flashing subliminal advertising during
the previews. You tell him
  • A) subliminal persuasion doesnt work.
  • B) he needs to do it several times.
  • C) he must accompany it with a bell.
  • D) he has to time it differently for it to
    work on different people.

20
19. According to the Young-Helmholtz theory, the
retina contains color receptors
  • A) which pick up opponent colors of red/green,
    blue/yellow, black/white.
  • B) of three types, sensitive to red, green and
    blue.
  • C) of three types, sensitive to red, blue and
    yellow.
  • D) none of the above.

21
20. Applying Webers Law to business, if a 5
meal has to increase to 5.50 for us to notice
much of a difference, how much would a 20,000
car have to increase for us to notice?
  • A) 2,000
  • B) 200
  • C) 5,000
  • D) 1,000

22
21. Mr. Jones has sensorineural hearing loss. 
His best chance of correcting his hearing is by
  • A) a hearing aid.
  • B) using bone conduction.
  • C) a cochlear implant.
  • D) any of the above would be helpful.

23
22. ___ theory assumes that stimulus detection
depends on experience, expectations, motivation,
and level of alertness.
  • A) Stimulus-response
  • B) Choice pattern recognition
  • C) Signal detection
  • D) Sensory consolidation

24
23. In nearsightedness, the light rays coming
into the eye
  • A) fail to focus in the eye.
  • B) focus in front of the retina.
  • C) focus behind the retina.
  • D) always register as a blur.

25
24 The blind spot does not normally impair
vision because
  • A) the eyes are constantly moving
  • B) what one eye misses the other sees.
  • C) our brain fills in the spaces.
  • D) all of the above.

26
25. Unlike computers, our brain is able to
perform several operations at once, called
  • A) sensory redundancy.
  • B) serial processing.
  • C) cognitive flow.
  • D) parallel processing.

27
Congratulations!
28
Answers
Stop here, or continue as a review
29
Answers
1. B
2. A
3. C
4. B
5. C
6. A
7. D
8. B
9. C
10. A
11. B
12. D
13. C
14. A
15. B
16. B
17. C
18. A
19. C
20. A
21. D
22. C
23. B
24. D
25. D
About PowerShow.com