Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to download - id: 779e8d-N2Q3M



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. Psychology, Ninth Edition By David G. Myers Worth Publishers (2010) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:69
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 62
Provided by: John1837
Learn more at: http://mrssbragia.weebly.com
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychology by John J. Schulte, Psy.D.
  • Psychology, Ninth Edition
  • By David G. Myers
  • Worth Publishers
  • (2010)

2
Chapter 15 Therapy
What Works?
More Views
Biomedical
Whats on your mind?
Who will you call?
3
Whats on your mind?
500
400
300
200
100
4
More Views
500
400
300
200
100
5
What Works?
500
400
300
200
100
6
Biomedical
500
400
300
200
100
7
Who will you call?
500
400
300
200
100
8
1. Dr. Schulte tells his patient, just say the
first thing that pops into your head. He is
using the technique of
  • A) free association.
  • B) psychoanalysis.
  • C) dream analysis.
  • D) transference.

9
2. I will use whatever techniques are the most
effective to help a particular patient, is a
statement likely to be made by someone using a(n)
_____ approach.
  • A) behavioral
  • B) psychodynamic
  • C) eclectic
  • D) interpersonal

10
3. In contrast to other psychodynamic therapies,
interpersonal therapy focuses on
  • A) underlying conflicts.
  • B) transference issues.
  • C) current relationships.
  • D) unconscious motives.

11
4. Rogers encouraged therapists to exhibit all
of the following except
  • A) analytical insight.
  • B) genuineness.
  • C) acceptance.
  • D) empathy.

12
Above all, Rogers believed it was the duty of
therapists to provide a non-judgmental,
grace-filled environment called
  • A) self-actualization.
  • B) unconditional positive regard.
  • C) active listening.
  • D) therapeutic ambiance.

13
6. The behavioral technique called ____ involves
relaxation training and constructing an anxiety
hierarchy.
  • A) progressive relaxation
  • B) behavior modification
  • C) systematic desensitization
  • D) anxiety release

14
7. When facing an anxiety arousing situation
that would at first be too difficult or expensive
to recreate, technology paired with behavioral
techniques may be used in
  • A) in vivo desensitization.
  • B) aversive conditioning.
  • C) biofeedback therapy.
  • D) virtual reality exposure therapy.

15
8. Which of the following is an example of
aversive conditioning?
  • A) using a bell-and-pad to wake up a child who
    bed wets.
  • B) using Antabuse to induce nausea in an
    alcoholic.
  • C) using virtual reality to help someone with a
    phobia.
  • D) using shock therapy for depression.

16
9. David Meichenbaum developed an approach in
which he would teach people to restructure their
thinking when faced with stressful situations.
He called this
  • A) stress inoculation training.
  • B) cognitive-behavioral therapy.
  • C) cognitive therapy.
  • D) cognitive resolution.

17
10. Family therapy is based on the assumption
that
  • A) parents are always the cause of a childs
    problem.
  • B) the family must be treated as a system.
  • C) families are easier to change than
    individuals.
  • D) you can fix the patient if you enlist
    the help of the entire family.

18
11. Because people tend to be in a very low place
in their life when entering therapy, they may
attribute their later, better state the result of
their therapy. This is because of
  • A) the placebo effect.
  • B) a belief the therapy was worth the effort.
  • C) regression toward the mean.
  • D) clients speak kindly of their therapist.

19
12. A procedure for combining the results of
many different research studies is called
  • A) multifactorial regression.
  • B) meta-analysis.
  • C) correlation coefficient comparison.
  • D) regressive analysis.

20
13. When meta-analysis is used to summarize
studies that compare people who receive
psychotherapy to no-treatment controls,
researchers conclude
  • A) psychotherapy is significantly more effective
    than no therapy.
  • B) psychotherapy is only slightly effective.
  • C) psychotherapy is less effective than drug
    therapy.
  • D) the effectiveness of psychotherapy depends on
    the skill of the therapist.

21
14. The Society of Clinical Psychology task force
found that the recommended treatments for
depression were
  • A) cognitive-behavior therapy and psychoanalysis.
  • B) behavior therapy and humanistic therapy.
  • C) exposure therapy, desensitization and reality
    therapy.
  • D) cognitive therapy, behavior therapy and
    interpersonal therapy.

22
15. The recommended and most effective treatment
for SAD is
  • A) exposure to evening bright light.
  • B) exposure to morning bright light.
  • C) exposure to electric shock.
  • D) none of these are any better than a placebo.

23
16. Due to the effectiveness of antipsychotic
drugs, many mentally ill were deinstitutionalized.
The result was that many of the severely
disturbed who could not care for themselves
  • A) were left homeless.
  • B) were much better off.
  • C) could go back to work.
  • D) were successfully reintegrated into society.

24
17. The long-term use of antipsychotic drugs
(such as Thorazine) can result in a potentially
irreversible disorder called
  • A) psychotic rebound.
  • B) the revolving door pattern.
  • C) dopamine overload.
  • D) tardive dyskinesia.

25
18. One of the dangers of taking antianxiety
drugs is that, when heavy users stop taking them
  • A) they experience physiological withdrawal.
  • B) they can experience insomnia.
  • C) they can experience increased anxiety.
  • D) all of the above.

26
19. The treatment of choice for depression is to
attack from above and below, using
  • A) a dual-acting antidepressant.
  • B) SSRIs and anti-anxiety medication.
  • C) cognitive behavior therapy and
    anti-depressants.
  • D) exercise and a dual-acting antidepressant.

27
20. The medication most commonly used to treat
bipolar disorder is _____ which is a type of
_____.
  • A) Thorazine dopamine inhibitor
  • B) Prozac SSRI
  • C) Lithium salt
  • D) Depakote neuroleptic

28
21. ECT continues to be helpful with severely
depressed and suicidal patients by
  • A) flooding the brain with serotonin.
  • B) inducing convulsions.
  • C) erasing memory of unpleasant events.
  • D) punishing patients who have negative thoughts.

29
22. Dr. Moniz invented an inexpensive way to
deliver a lobotomy, which entailed
  • A) careful surgery separating the frontal lobe
    from the rest of the brain.
  • B) inserting an ice pick through each eye socket
    into the brain and wiggling it.
  • C) removing part of the frontal lobe.
  • D) using electricity to burn parts of the frontal
    cortex.

30
23. James reports he often feels the blues,
but does not have a serious depression. You
recommend that James
  • A) admit himself into a hospital.
  • B) see a psychiatrist.
  • C) get more physical exercise.
  • D) begin taking an SSRI, such as Prozac.

31
24 Skeptics of EMDR therapy explain positive
results as the combination of a reassuring
atmosphere with
  • A) a caring therapist.
  • B) meditation.
  • C) relaxation training.
  • D) exposure therapy.

32
25. When studying the effectiveness of AA in
treating alcoholism
  • A) AA was found to be the most effective
    treatment.
  • B) AA was as effective as cognitive-behavior
    therapy.
  • C) AA was less effective than prescriptive
    medication.
  • D) AA was not effective in the long-run.

33
Congratulations!
34
Answers
Stop here, or continue as a review
35
1. Dr. Schulte tells his patient, just say the
first thing that pops into your head. He is
using the technique of
  • A) free association.
  • B) psychoanalysis.
  • C) dream analysis.
  • D) transference.

36
2. I will use whatever techniques are the most
effective to help a particular patient, is a
statement likely to be made by someone using a(n)
_____ approach.
  • A) behavioral
  • B) psychodynamic
  • C) eclectic
  • D) interpersonal

37
3. In contrast to other psychodynamic therapies,
interpersonal therapy focuses on
  • A) underlying conflicts.
  • B) transference issues.
  • C) current relationships.
  • D) unconscious motives.

38
4. Rogers encouraged therapists to exhibit all
of the following except
  • A) analytical insight.
  • B) genuineness.
  • C) acceptance.
  • D) empathy.

39
Above all, Rogers believed it was the duty of
therapists to provide a non-judgmental,
grace-filled environment called
  • A) self-actualization.
  • B) unconditional positive regard.
  • C) active listening.
  • D) therapeutic ambiance.

40
6. The behavioral technique called ____ involves
relaxation training and constructing an anxiety
hierarchy.
  • A) progressive relaxation
  • B) behavior modification
  • C) systematic desensitization
  • D) anxiety release

41
7. When facing an anxiety arousing situation
that would at first be too difficult or expensive
to recreate, technology paired with behavioral
techniques may be used in
  • A) in vivo desensitization.
  • B) aversive conditioning.
  • C) biofeedback therapy.
  • D) virtual reality exposure therapy.

42
8. Which of the following is an example of
aversive conditioning?
  • A) using a bell-and-pad to wake up a child who
    bed wets.
  • B) using Antabuse to induce nausea in an
    alcoholic.
  • C) using virtual reality to help someone with a
    phobia.
  • D) using shock therapy for depression.

43
9. David Meichenbaum developed an approach in
which he would teach people to restructure their
thinking when faced with stressful situations.
He called this
  • A) stress inoculation training.
  • B) cognitive-behavioral therapy.
  • C) cognitive therapy.
  • D) cognitive resolution.

44
10. Family therapy is based on the assumption
that
  • A) parents are always the cause of a childs
    problem.
  • B) the family must be treated as a system.
  • C) families are easier to change than
    individuals.
  • D) you can fix the patient if you enlist
    the help of the entire family.

45
11. Because people tend to be in a very low place
in their life when entering therapy, they may
attribute their later, better state the result of
their therapy. This is because of
  • A) the placebo effect.
  • B) a belief the therapy was worth the effort.
  • C) regression toward the mean.
  • D) clients speak kindly of their therapist.

46
12. A procedure for combining the results of
many different research studies is called
  • A) multifactorial regression.
  • B) meta-analysis.
  • C) correlation coefficient comparison.
  • D) regressive analysis.

47
13. When meta-analysis is used to summarize
studies that compare people who receive
psychotherapy to no-treatment controls,
researchers conclude
  • A) psychotherapy is significantly more effective
    than no therapy.
  • B) psychotherapy is only slightly effective.
  • C) psychotherapy is less effective than drug
    therapy.
  • D) the effectiveness of psychotherapy depends on
    the skill of the therapist.

48
14. The Society of Clinical Psychology task force
found that the recommended treatments for
depression were
  • A) cognitive-behavior therapy and psychoanalysis.
  • B) behavior therapy and humanistic therapy.
  • C) exposure therapy, desensitization and reality
    therapy.
  • D) cognitive therapy, behavior therapy and
    interpersonal therapy.

49
15. The recommended and most effective treatment
for SAD is
  • A) exposure to evening bright light.
  • B) exposure to morning bright light.
  • C) exposure to electric shock.
  • D) none of these are any better than a placebo.

50
16. Due to the effectiveness of antipsychotic
drugs, many mentally ill were deinstitutionalized.
The result was that many of the severely
disturbed who could not care for themselves
  • A) were left homeless.
  • B) were much better off.
  • C) could go back to work.
  • D) were successfully reintegrated into society.

51
17. The long-term use of antipsychotic drugs
(such as Thorazine) can result in a potentially
irreversible disorder called
  • A) psychotic rebound.
  • B) the revolving door pattern.
  • C) dopamine overload.
  • D) tardive dyskinesia.

52
18. One of the dangers of taking antianxiety
drugs is that, when heavy users stop taking them
  • A) they experience physiological withdrawal.
  • B) they can experience insomnia.
  • C) they can experience increased anxiety.
  • D) all of the above.

53
19. The treatment of choice for depression is to
attack from above and below, using
  • A) a dual-acting antidepressant.
  • B) SSRIs and anti-anxiety medication.
  • C) cognitive behavior therapy and
    anti-depressants.
  • D) exercise and a dual-acting antidepressant.

54
20. The medication most commonly used to treat
bipolar disorder is _____ which is a type of
_____.
  • A) Thorazine dopamine inhibitor
  • B) Prozac SSRI
  • C) Lithium salt
  • D) Depakote neuroleptic

55
21. ECT continues to be helpful with severely
depressed and suicidal patients by
  • A) flooding the brain with serotonin.
  • B) inducing convulsions.
  • C) erasing memory of unpleasant events.
  • D) punishing patients who have negative thoughts.

56
22. Dr. Moniz invented an inexpensive way to
deliver a lobotomy, which entailed
  • A) careful surgery separating the frontal lobe
    from the rest of the brain.
  • B) inserting an ice pick through each eye socket
    into the brain and wiggling it.
  • C) removing part of the frontal lobe.
  • D) using electricity to burn parts of the frontal
    cortex.

57
23. James reports he often feels the blues,
but does not have a serious depression. You
recommend that James
  • A) admit himself into a hospital.
  • B) see a psychiatrist.
  • C) get more physical exercise.
  • D) begin taking an SSRI, such as Prozac.

58
24 Skeptics of EMDR therapy explain positive
results as the combination of a reassuring
atmosphere with
  • A) a caring therapist.
  • B) meditation.
  • C) relaxation training.
  • D) exposure therapy.

59
25. When studying the effectiveness of AA in
treating alcoholism
  • A) AA was found to be the most effective
    treatment.
  • B) AA was as effective as cognitive-behavior
    therapy.
  • C) AA was less effective than prescriptive
    medication.
  • D) AA was not effective in the long-run.

60
Acknowledgements
  • Step Up Created by
  • John J. Schulte, Psy.D.
  • Based on Psychology, Ninth Edition
  • By David G. Myers
  • Published by
  • Worth Publishers (2010)

61
Answers
1. A
2. C
3. C
4. A
5. B
6. C
7. D
8. B
9. A
10. B
11. C
12. B
13. A
14. D
15. B
16. A
17. D
18. D
19. C
20. C
21. B
22. B
23. C
24. D
25. B
About PowerShow.com