Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to view - id: 72e09f-NzM4Y



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. Psychology, Eighth Edition by David G. Myers Worth Publishers (2007) 1. Psychology is defined as: A) the study of ... – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:76
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 29
Provided by: John1706
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychology by John J. Schulte, Psy.D.
  • Psychology, Eighth Edition
  • by David G. Myers
  • Worth Publishers
  • (2007)

2
1. Psychology is defined as
  • A) the study of behavior and mental processes.
  • B) the study of behavior.
  • C) the scientific study of behavior and mental
    processes.
  • D) the science of behavior and consequences.

3
2. Socrates and Plato were in agreement that
  • A) knowledge is something we are born with.
  • B) knowledge is something taught and learned.
  • C) the mind is the result of bodily fluids.
  • D) the mind is the activity of the brain.

4
3. It was _____ who believed that the mind grows
from experiences in our memory.
  • A) Socrates
  • B) Plato
  • C) Descartes
  • D) Aristotle

5
4. ____ believed the fluid in the cavities of
the brain contained animal spirits.
  • A) Plato
  • B) Bacon
  • C) Aristotle
  • D) Descartes

6
An essay of the political philosopher _____,
arguing the mind is a blank slate, helped form
modern empiricism.
  • A) Bacon
  • B) Locke
  • C) Descartes
  • D) Plato

7
6. The first psychological laboratory was
established by
  • A) Wilhelm Wundt.
  • B) Sigmund Freud.
  • C) John Locke.
  • D) B.F. Skinner.

8
7. Tichner believed in the method called ____ to
investigate psychological processes.
  • A) the experimental method
  • B) cause-and-effect relationships
  • C) introspection
  • D) psychoanalysis

9
8. William James studied behavior based on how it
was adaptive. He was heavily influenced by
_____.
  • A) John Locke
  • B) Charles Darwin
  • C) Sigmund Freud
  • D) Francis Bacon

10
9. Mary Calkins was famous for
  • A) being the first female president of the APA.
  • B) being a leading proponent of structuralism.
  • C) being the first female graduate student,
    thanks to Titchner.
  • D) all of the above.

11
10. The first textbook was written by
  • A) Washburn.
  • B) Titchner.
  • C) Wundt.
  • D) James.

12
11. Watson and Skinner would be in agreement in
their
  • A) high esteem of psychoanalysis.
  • B) dismissal of introspection.
  • C) definition of psychology as the study of
    behavior and mental processes.
  • D) study of cognitive neuroscience.

13
12. Current psychology employs three main levels
of analysis, which include all of the following
except
  • A) biological.
  • B) psychological.
  • C) psychoanalytical.
  • D) social-cultural.

14
13. A psychologist explains human mate selection
in terms of helping the species to continue. She
is using the ____ perspective.
  • A) social-cultural
  • B) neuroscience
  • C) evolutionary
  • D) biological

15
14. In psychology, the current stand on the
nature-nurture controversy is
  • A) nature works on what nature endows.
  • B) learning is far more important than genetics.
  • C) genetics is far more important than learning.
  • D) we are born with a blank slate until learning
    occurs.

16
15. In studying anger, the psychologist who views
an anger outburst as an outlet for unconscious
hostility is coming from the ___ perspective.
  • A) neuroscience
  • B) evolutionary
  • C) cognitive
  • D) psychodynamic

17
16. The psychologist most likely to treat mental
disorders is the
  • A) counseling psychologist.
  • B) clinical psychologist.
  • C) personality psychologist.
  • D) developmental psychologist.

18
17. The ___ has a medical degree and prescribes
medication.
  • A) clinical psychologist
  • B) neuropsychologist
  • C) psychiatrist
  • D) all of the above

19
18. You are a VP in a major corporation and need
to hire a professional to help hire and train
employees more effectively. Your best choice
would likely be a(n)
  • A) industrial/organizational psychologist.
  • B) clinical psychologist.
  • C) social psychologist.
  • D) cognitive psychologist.

20
19. Research aimed at building psychologys
knowledge base is
  • A) applied research.
  • B) academic research.
  • C) basic research.
  • D) theoretical research.

21
20. The psychological specialty most likely to
focus on applied research is
  • A) Biological Psychology.
  • B) Cognitive Psychology.
  • C) Personality Psychology.
  • D) Industrial/Organizational Psychology.

22
21. The correct order of the SQ3R method is
  • A) survey, question, review, read, reflect.
  • B) survey, question, read, review, reflect.
  • C) survey, question, read, reorganize,
    regurgitate.
  • D) study, question, re-study,
    re-read, review.

23
22. Your friend, Bob, tells you he only studies
the day before the test, so it is, fresh. You
point out
  • A) short-term memory is more accurate than
    long-term memory.
  • B) studying right before the test is better than
    the day before.
  • C) spaced practice is more effective.
  • D) as long as he follows the SQ3R model, he
    should do fine.

24
23. In class, you can listen actively by
  • A) asking questions.
  • B) write down main ideas.
  • C) thinking about what is being said.
  • D) all of the above.

25
24 Your text recommends the way to answer
multiple-choice questions is to
  • A) cover the answers first.
  • B) weigh the potential of each answer.
  • C) eliminate the wrong answers first.
  • D) imagine how each answer could be the right one.

26
25. Over 100 years ago, _____ urged active
listening, stating, No reception without
reaction, no impression without . . .
expression.
  • A) Sigmund Freud
  • B) William James
  • C) John Locke
  • D) Wilhelm Wundt

27
Answers
Stop here, or continue as a review
28
Answers
1. C
2. A
3. D
4. D
5. B
6. A
7. C
8. B
9. A
10. D
11. B
12. C
13. C
14. A
15. D
16. B
17. C
18. A
19. C
20. D
21. B
22. C
23. D
24. A
25. B
About PowerShow.com