Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to download - id: 6e50c7-ZmUyY



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D. & Jason S. Spiegelman, M.A., ABD From: Hockenbury & Hockenbury Discovering Psychology 5e Worth Publishers (2010) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:3
Avg rating:3.0/5.0
Date added: 15 October 2019
Slides: 62
Provided by: John1577
Learn more at: http://www.psychpro.us
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychology John J. Schulte,
Psy.D. Jason S. Spiegelman, M.A., ABD
  • From Hockenbury Hockenbury
  • Discovering Psychology 5e
  • Worth Publishers (2010)

2
Chapter 13 Psychological Disorders
Mood Disorders Emotions Gone Awry
Eating Disorders and Personality Disorders
Anxiety Disorders Intense Apprehension and Worry
Understanding Psychological Disorders
Dissociative Disorders and Schizophrenia
3
Understanding Psychological Disorders
500
400
300
200
100
4
Anxiety Disorders Intense Apprehension and Worry
500
400
300
200
100
5
Mood Disorders Emotions Gone Awry
500
400
300
200
100
6
Eating Disorders and Personality Disorders
500
400
300
200
100
7
Dissociative Disorders and Schizophrenia
500
400
300
200
100
8
1. A psychological or mental disorder involves
behavior that includes which of the following
features?
  • A) It makes other people uncomfortable in a
    majority of situations
  • B) It deviates from social norms and customs
  • C) It carries the risk of personal harm
  • D) It causes personal distress and/or impairs
    daily functioning

9
2. The book that officially classifies all of
the different psychological disorders is the
  • A) APA-Dx
  • B) DSM-IV-TR
  • C) ICD-10
  • D) NCS-R

10
3. According to the NCS-R, almost one out of ____
adults experienced the symptoms of a
psychological disorder at some point in the past
year.
  • A) 2
  • B) 3
  • C) 4
  • D) 5

11
According to the NCS-R, which of the following
disorders typically has the earliest onset?
  • A) anxiety
  • B) mood
  • C) eating
  • D) substance use

12
5. Which of the following is not a misconception
about psychological disorders that is dispelled
by the chapter in your textbook?
  • A) Crazy behavior is very different than
    normal behavior
  • B) There is a strong social stigma attached to
    having a psychological disorder
  • C) Any behavior that is weird or unusual is
    pathological
  • D) Most psychological disorders improve with
    properly prescribed medication

13
6. Which of the following is not one of the
features that distinguishes normal from
pathological anxiety?
  • A) The anxiety is irrational
  • B) The anxiety is uncontrollable
  • C) The anxiety is disruptive
  • D) The anxiety is internally expressed

14
7. Generalized anxiety disorder is sometimes
referred to as
  • A) acute stress disorder
  • B) chronic stress disorder
  • C) free-floating anxiety
  • D) nonspecific target anxiety

15
8. Before she goes to bed each night, Lisa has
to check and recheck each door and window lock at
least 5 times. This is an example of a(n)
  • A) specific phobia
  • B) panic attack
  • C) obsession
  • D) compulsion

16
9. Which researcher is credited with proposing
the triple vulnerabilities model to explain
panic disorder?
  • A) Elizabeth Moskel
  • B) David Barlow
  • C) Win-Yen Tsai
  • D) Thomas Martinez

17
10. A culture-specific anxiety disorder, unique
to Japanese individuals, involves a fear that
ones appearance, smell, or other personal
attributes will offend or insult other people, is
called
  • A) koro
  • B) amok
  • C) taijin kyofusho
  • D) windigo

18
11. Which of the following is not an example of
a person who is likely to be suffering from major
depression?
  • A) Bob, who does not make eye contact and feels
    hopeless
  • B) Jamie, who is preoccupied with death and only
    sleeps three hours per day
  • C) Steve, who cant sleep because his father died
    a couple days ago
  • D) Mary, who has had a loss of appetite and cant
    stop crying

19
12. Without treatment, those who have been
through one episode of major depression
  • A) have greater than a 50 chance of having
    another episode
  • B) are unlikely to have another occurrence within
    the next 5 years
  • C) learn to cope with their depression
  • D) usually commit suicide within the next year

20
13. __________ is to major depression as
__________ is to bipolar disorder.
  • A) Sadness happiness
  • B) Acute chronic
  • C) Pessimism optimism
  • D) Dysthymia cyclothymia

21
14. A diagnosis of major depressive disorder
requires symptoms that last at least _______,
while a diagnosis of dysthymic disorder requires
symptoms that last at least _______.
  • A) six months one year
  • B) two weeks two years
  • C) one month six months
  • D) two months one year

22
15. The drug lithium is usually the drug of
choice for bipolar disorder because it regulates
  • A) norepinephrine
  • B) serotonin
  • C) stress hormones
  • D) glutamate

23
16. Showing little or no remorse, the person with
________ personality disorder will frequently
deceive or manipulate others for his/her own
personal gain.
  • A) borderline
  • B) antisocial
  • C) schizotypal
  • D) histrionic

24
17. Which of the following is not one of the
diagnostic symptoms of anorexia nervosa?
  • A) the cessation of menstrual cycles in women
  • B) a refusal to maintain a body weight of at
    least 85 of normal
  • C) an extreme fear of gaining weight
  • D) engaging in self-induced vomiting to reduce
    weight from consumed calories

25
18. An individual with this personality disorder
lacks control over their impulses and is most
likely to harm him/her self.
  • A) multiple personality disorder
  • B) antisocial personality disorder
  • C) paranoid personality disorder
  • D) borderline personality disorder

26
19. Which of the following diagnoses no longer
appears in the DSM-IV-TR as a personality
disorder?
  • A) passive-aggressive personality disorder
  • B) avoidant personality disorder
  • C) dependent personality disorder
  • D) schizoid personality disorder

27
20. Which of the following statements about a
sufferer of bulimia nervosa is incorrect?
  • A) Unlike an anorexic person, this individual is
    likely to be male
  • B) This person engages in binge episodes at least
    twice a week
  • C) This person always follows a binge with
    self-induced vomiting
  • D) This person can consume as many as five
    thousand calories at one sitting

28
21. A false belief that is strongly held in
spite of compelling contradictory evidence is
  • A) a catatonic frenzy
  • B) a hallucination
  • C) a delusion
  • D) disorganized thinking

29
22. Which of the following sensory systems
cannot be affected by hallucinations?
  • A) Taste
  • B) Touch
  • C) Smell
  • D) An hallucination can involve any of the
    sensory systems.

30
23. In this disorder, the individual will have
many personalities, holding separate memories,
emotions, and motives.
  • A) multiple personality disorder
  • B) dissociative identity disorder
  • C) dissociative fugue
  • D) schizophrenia

31
24. Researchers have a problem with the
traumatic memory explanation of dissociative
identity disorder because
  • A) just the opposite effect occurs in most trauma
    victims
  • B) most DID patients do not report early abuse
  • C) trauma victims usually repress memories but do
    not develop DID
  • D) none of the above are true

32
25. The fact that amphetamines and cocaine
produce schizophrenia-like symptoms gives support
for the ________ explanation schizophrenia.
  • A) frontal lobe
  • B) dopamine hypothesis
  • C) loss of gray matter
  • D) viral infection theory

33
Congratulations!
34
Answers
Stop here, or continue as a review
35
1. A psychological or mental disorder involves
behavior that includes which of the following
features?
  • A) It makes other people uncomfortable in a
    majority of situations
  • B) It deviates from social norms and customs
  • C) It carries the risk of personal harm
  • D) It causes personal distress and/or impairs
    daily functioning

36
2. The book that officially classifies all of
the different psychological disorders is the
  • A) APA-Dx
  • B) DSM-IV-TR
  • C) ICD-10
  • D) NCS-R

37
3. According to the NCS-R, almost one out of ____
adults experienced the symptoms of a
psychological disorder at some point in the past
year.
  • A) 2
  • B) 3
  • C) 4
  • D) 5

38
According to the NCS-R, which of the following
disorders typically has the earliest onset?
  • A) anxiety
  • B) mood
  • C) eating
  • D) substance use

39
5. Which of the following is not a misconception
about psychological disorders that is dispelled
by the chapter in your textbook?
  • A) Crazy behavior is very different than
    normal behavior
  • B) There is a strong social stigma attached to
    having a psychological disorder
  • C) Any behavior that is weird or unusual is
    pathological
  • D) Most psychological disorders improve with
    properly prescribed medication

40
6. Which of the following is not one of the
features that distinguishes normal from
pathological anxiety?
  • A) The anxiety is irrational
  • B) The anxiety is uncontrollable
  • C) The anxiety is disruptive
  • D) The anxiety is internally expressed

41
7. Generalized anxiety disorder is sometimes
referred to as
  • A) acute stress disorder
  • B) chronic stress disorder
  • C) free-floating anxiety
  • D) nonspecific target anxiety

42
8. Before she goes to bed each night, Lisa has
to check and recheck each door and window lock at
least 5 times. This is an example of a(n)
  • A) specific phobia
  • B) panic attack
  • C) obsession
  • D) compulsion

43
9. Which researcher is credited with proposing
the triple vulnerabilities model to explain
panic disorder?
  • A) Elizabeth Moskel
  • B) David Barlow
  • C) Win-Yen Tsai
  • D) Thomas Martinez

44
10. A culture-specific anxiety disorder, unique
to Japanese individuals, involves a fear that
ones appearance, smell, or other personal
attributes will offend or insult other people, is
called
  • A) koro
  • B) amok
  • C) taijin kyofusho
  • D) windigo

45
11. Which of the following is not an example of
a person who is likely to be suffering from major
depression?
  • A) Bob, who does not make eye contact and feels
    hopeless
  • B) Jamie, who is preoccupied with death and only
    sleeps three hours per day
  • C) Steve, who cant sleep because his father died
    a couple days ago
  • D) Mary, who has had a loss of appetite and cant
    stop crying

46
12. Without treatment, those who have been
through one episode of major depression
  • A) have greater than a 50 chance of having
    another episode
  • B) are unlikely to have another occurrence within
    the next 5 years
  • C) learn to cope with their depression
  • D) usually commit suicide within the next year

47
13. __________ is to major depression as
__________ is to bipolar disorder.
  • A) Sadness happiness
  • B) Acute chronic
  • C) Pessimism optimism
  • D) Dysthymia cyclothymia

48
14. A diagnosis of major depressive disorder
requires symptoms that last at least _______,
while a diagnosis of dysthymic disorder requires
symptoms that last at least _______.
  • A) six months one year
  • B) two weeks two years
  • C) one month six months
  • D) two months one year

49
15. The drug lithium is usually the drug of
choice for bipolar disorder because it regulates
  • A) norepinephrine
  • B) serotonin
  • C) stress hormones
  • D) glutamate

50
16. Showing little or no remorse, the person with
________ personality disorder will frequently
deceive or manipulate others for his/her own
personal gain.
  • A) borderline
  • B) antisocial
  • C) schizotypal
  • D) histrionic

51
17. Which of the following is not one of the
diagnostic symptoms of anorexia nervosa?
  • A) the cessation of menstrual cycles in women
  • B) a refusal to maintain a body weight of at
    least 85 of normal
  • C) an extreme fear of gaining weight
  • D) engaging in self-induced vomiting to reduce
    weight from consumed calories

52
18. An individual with this personality disorder
lacks control over their impulses and is most
likely to harm him/her self.
  • A) multiple personality disorder
  • B) antisocial personality disorder
  • C) paranoid personality disorder
  • D) borderline personality disorder

53
19. Which of the following diagnoses no longer
appears in the DSM-IV-TR as a personality
disorder?
  • A) passive-aggressive personality disorder
  • B) avoidant personality disorder
  • C) dependent personality disorder
  • D) schizoid personality disorder

54
20. Which of the following statements about a
sufferer of bulimia nervosa is incorrect?
  • A) Unlike an anorexic person, this individual is
    likely to be male
  • B) This person engages in binge episodes at least
    twice a week
  • C) This person always follows a binge with
    self-induced vomiting
  • D) This person can consume as many as five
    thousand calories at one sitting

55
21. A false belief that is strongly held in
spite of compelling contradictory evidence is
  • A) a catatonic frenzy
  • B) a hallucination
  • C) a delusion
  • D) disorganized thinking

56
22. Which of the following sensory systems
cannot be affected by hallucinations?
  • A) Taste
  • B) Touch
  • C) Smell
  • D) An hallucination can involve any of the
    sensory systems.

57
23. In this disorder, the individual will have
many personalities, holding separate memories,
emotions, and motives.
  • A) multiple personality disorder
  • B) dissociative identity disorder
  • C) dissociative fugue
  • D) schizophrenia

58
24. Researchers have a problem with the
traumatic memory explanation of dissociative
identity disorder because
  • A) just the opposite effect occurs in most trauma
    victims
  • B) most DID patients do not report early abuse
  • C) trauma victims usually repress memories but do
    not develop DID
  • D) none of the above are true

59
25. The fact that amphetamines and cocaine
produce schizophrenia-like symptoms gives support
for the ________ explanation schizophrenia.
  • A) frontal lobe
  • B) dopamine hypothesis
  • C) loss of gray matter
  • D) viral infection theory

60
Acknowledgments
  • Step Up Created by
  • John J. Schulte, Psy.D.
  • Questions written by
  • Jason S. Spiegelman, M.A., ABD
  • Based on Discovering Psychology 5e by Hockenbury
    Hockenbury
  • Published by Worth Publishers, 2010

61
Answers
1. D
2. B
3. C
4. A
5. D
6. D
7. C
8. D
9. B
10. C
11. C
12. A
13. D
14. B
15. D
16. B
17. D
18. D
19. A
20. C
21. C
22. D
23. B
24. A
25. B
About PowerShow.com