Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to download - id: 6d9050-MDY1N



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D. & Jason S. Spiegelman, M.A., ABD From: Hockenbury & Hockenbury Discovering Psychology 5e Worth Publishers (2010) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:1
Avg rating:3.0/5.0
Date added: 11 September 2019
Slides: 62
Provided by: John1551
Learn more at: http://www.psychpro.us
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychology John J. Schulte,
Psy.D. Jason S. Spiegelman, M.A., ABD
  • From Hockenbury Hockenbury
  • Discovering Psychology 5e
  • Worth Publishers (2010)

2
Chapter 9 Lifespan Development
Adolescence
Development During Infancy and Childhood
Adult Development
Genetic Contributions and Prenatal Development
The Final Chapter Dying and Death
3
Genetic Contributions and Prenatal Development
500
400
300
200
100
4
Development During Infancy and Childhood
500
400
300
200
100
5
Adolescence
500
400
300
200
100
6
Adult Development
500
400
300
200
100
7
The Final Chapter Dying and Death
500
400
300
200
100
8
1. A single human zygote has
  • A) 23 pairs of chromosomes
  • B) 46 pairs of chromosomes
  • C) 23 genes
  • D) 46 genes

9
2. What is the correct order of the periods of
prenatal development?
  • A) embryonic, germinal, placental
  • B) germinal, embryonic, fetal
  • C) zygotic, genetic, phenotypic
  • D) fertile, fetal, terminal

10
3. Although all human beings have the same basic
set of genes, these genes can come in different
versions, called
  • A) phenotypes
  • B) genotypes
  • C) alleles
  • D) mutations

11
Teratogens are
  • A) recessive genes that result in genetic
    mutations
  • B) microorganisms that can accelerate normal
    development
  • C) alleles that react negatively to the
    environment
  • D) harmful agents that can cause malformations or
    defects in an embryo or fetus

12
5. Pregnant women often get very excited by the
experience of quickening. To what event does this
term refer?
  • A) the arrival of mothers milk prior to a babys
    birth
  • B) the end of morning-sickness
  • C) the increase in nesting impulses as the
    pregnancy nears an end
  • D) feeling the fetus moving

13
6. Touching a newborns cheek can cause it to
turn its head toward the source of the touch and
open its mouth. This is called the ____ reflex.
  • A) rooting
  • B) suckling
  • C) grasping
  • D) nuzzling

14
7. Which of the following is not one of the
infantile temperament styles theorized by Chess
and Thomas?
  • A) the easy baby
  • B) the slow-to-warm-up baby
  • C) the difficult baby
  • D) the insecure baby

15
8. According to Lev Vygotsky, the zone of
proximal development is
  • A) the test of object permanence in babies
  • B) the gap between what children can accomplish
    on their own and what they can accomplish with
    assistance
  • C) the intermediary stage between concrete and
    formal operational stages
  • D) the reaction to the Strange Situation

16
9. An insecurely attached infant is
  • A) more likely to explore the environment
    regardless of who is present
  • B) less likely to explore the environment, except
    when the mother is present
  • C) less likely to explore the environment, even
    when the mother is present
  • D) is more strongly attached to his/her
    parent

17
10. Which of the following skills is not
considered a limitation of preoperational thought
in Piagets theory?
  • A) irreversibility
  • B) centration
  • C) symbolic thought
  • D) egocentrism

18
11. According to Erik Eriksons Psychosocial
Stages of Development, adolescents must deal with
the psychosocial conflict of
  • A) intimacy vs. isolation
  • B) identity vs. role confusion
  • C) industry vs. inferiority
  • D) initiative vs. guilt

19
12. Due to changes in health and nutrition over
the past 150 years, the average age of menarche
in the United States has changed from
  • A) 17 years to 12 ½ years
  • B) 18 years to 15 years
  • C) 16 years to 14 ½ years
  • D) 16 years to 11 years

20
13. Which of the following is an example of
development of a primary sex characteristic?
  • A) breast development
  • B) growth of the uterus or testicles
  • C) changes in height and/or weight
  • D) development of body hair

21
14. According to research, approximately _____
percent of 12-year old adolescents reported
having had a special romantic relationship at
some point in their lives.
  • A) 25
  • B) 10
  • C) 5
  • D) less than 2

22
15. According to Kohlbergs theory of moral
development, most adolescents and young adults
are at the ______ stage of morality.
  • A) postconventional
  • B) preconventional
  • C) concrete
  • D) conventional

23
16. Menopause the cessation of menstruation and
the end of reproductive capacity in women can
occur anywhere from
  • A) the early 40s to the late 50s
  • B) the late 30s to the early 50s
  • C) the early 50s to the late 60s
  • D) the late 40s to the early 60s

24
17. In the year 2000 In the U.S. about _____
percent of adults over the age of 65 lived in
nursing homes.
  • A) 4.5
  • B) 8
  • C) 12.5
  • D) 15

25
18. According to the activity theory of aging
  • A) activity has a gradual decline in late
    adulthood
  • B) activity level declines with a decline in life
    satisfaction
  • C) activity remains higher in married couples
  • D) life satisfaction is highest when you
    maintain your previous level of activity

26
19. According to Erikson an older adult who
feels that their life has been well-spent and
full of meaning has achieved a sense of
  • A) identity consolidation
  • B) ego moratorium
  • C) ego integrity
  • D) ego despair

27
20. In 1970 the largest percentage of homes had
a married couple living with children. Which of
the following describes the largest percentage of
homes in the U.S. in 2007?
  • A) Married couples living without children
  • B) Cohabiting opposite-sex couples
  • C) Men living alone
  • D) Married couples living with children

28
21. Which of the following is the best acronym
for Kübler-Rosss five stages of dying?
  • A) OCEAN
  • B) DABDA
  • C) COLOR
  • D) MARFO

29
22. Marin has just learned that she has leukemia
and the prognosis suggests that she has 3 months
to live. She prays and says If I am allowed to
live, I will devote my life to charity. Which of
Kubler-Rosss stages of dying is Marin
experiencing?
  • A) Denial
  • B) Bargaining
  • C) Acceptance
  • D) Anger

30
23. At which point in our lives are we most
likely to experience anxiety about dying?
  • A) Late adulthood
  • B) Adolescence
  • C) Middle adulthood
  • D) The fear of death is equal at all
    developmental stages

31
24. The most recommended parenting style in
which parents set clear standards for their
childrens behavior but are also responsive to
their childrens wishes is
  • A) permissive parenting
  • B) authoritarian parenting
  • C) inductive parenting
  • D) authoritative parenting

32
25. Leanne is 17-years old and is rebelling
against her parents authority. She resents the
rules they have established, goes out o fher way
to defy them, and does not communicate
effectively with her mother or father. Which kind
of parenting style was most likely used as Leanne
grew up?
  • A) permissive parenting
  • B) authoritarian parenting
  • C) authoritative parenting
  • D) induction parenting

33
Congratulations!
34
Answers
Stop here, or continue as a review
35
1. A single human zygote has
  • A) 23 pairs of chromosomes
  • B) 46 pairs of chromosomes
  • C) 23 genes
  • D) 46 genes

36
2. What is the correct order of the periods of
prenatal development?
  • A) embryonic, germinal, placental
  • B) germinal, embryonic, fetal
  • C) zygotic, genetic, phenotypic
  • D) fertile, fetal, terminal

37
3. Although all human beings have the same basic
set of genes, these genes can come in different
versions, called
  • A) phenotypes
  • B) genotypes
  • C) alleles
  • D) mutations

38
Teratogens are
  • A) recessive genes that result in genetic
    mutations
  • B) microorganisms that can accelerate normal
    development
  • C) alleles that react negatively to the
    environment
  • D) harmful agents that can cause malformations or
    defects in an embryo or fetus

39
5. Pregnant women often get very excited by the
experience of quickening. To what event does this
term refer?
  • A) the arrival of mothers milk prior to a babys
    birth
  • B) the end of morning-sickness
  • C) the increase in nesting impulses as the
    pregnancy nears an end
  • D) feeling the fetus moving

40
6. Touching a newborns cheek can cause it to
turn its head toward the source of the touch and
open its mouth. This is called the ____ reflex.
  • A) rooting
  • B) suckling
  • C) grasping
  • D) nuzzling

41
7. Which of the following is not one of the
infantile temperament styles theorized by Chess
and Thomas?
  • A) the easy baby
  • B) the slow-to-warm-up baby
  • C) the difficult baby
  • D) the insecure baby

42
8. According to Lev Vygotsky, the zone of
proximal development is
  • A) the test of object permanence in babies B) the
    gap between what children can accomplish on
    their own and what they can accomplish with
    assistance
  • C) the intermediary stage between concrete and
    formal operational stages
  • D) the reaction to the Strange Situation

43
9. An insecurely attached infant is
  • A) more likely to explore the environment
    regardless of who is present.
  • B) less likely to explore the environment, except
    when the mother is present
  • C) less likely to explore the environment, even
    when the mother is present
  • D) is more strongly attached to his/her
    parent

44
10. Which of the following skills is not
considered a limitation of preoperational thought
in Piagets theory?
  • A) irreversibility
  • B) centration
  • C) symbolic thought
  • D) egocentrism

45
11. According to Erik Eriksons Psychosocial
Stages of Development, adolescents must deal with
the psychosocial conflict of
  • A) intimacy vs. isolation
  • B) identity vs. role confusion
  • C) industry vs. inferiority
  • D) initiative vs. guilt

46
12. Due to changes in health and nutrition over
the past 150 years, the average age of menarche
in the United States has changed from
  • A) 17 years to 12 ½ years
  • B) 18 years to 15 years
  • C) 16 years to 14 ½ years
  • D) 16 years to 11 years

47
13. Which of the following is an example of
development of a primary sex characteristic?
  • A) breast development
  • B) growth of the uterus or testicles
  • C) changes in height and/or weight
  • D) development of body hair

48
14. According to research, approximately _____
percent of 12-year old adolescents reported
having had a special romantic relationship at
some point in their lives.
  • A) 25
  • B) 10
  • C) 5
  • D) less than 2

49
15. According to Kohlbergs theory of moral
development, most adolescents and young adults
are at the ______ stage of morality.
  • A) postconventional
  • B) preconventional
  • C) concrete
  • D) conventional

50
16. Menopause, the cessation of menstruation and
the end of reproductive capacity in women, can
occur anywhere from
  • A) the early 40s to the late 50s
  • B) the late 30s to the early 50s
  • C) the early 50s to the late 60s
  • D) the late 40s to the early 60s

51
17. In the year 2000 In the U.S., about _____
percent of adults over the age of 65 lived in
nursing homes.
  • A) 4.5
  • B) 8
  • C) 12.5
  • D) 15

52
18. According to the activity theory of aging
  • A) activity has a gradual decline in late
    adulthood
  • B) activity level declines with a decline in life
    satisfaction
  • C) activity remains higher in married couples
  • D) life satisfaction is highest when you
    maintain your previous level of activity

53
19. According to Erikson, an older adult who
feels that their life has been well-spent and
full of meaning has achieved a sense of
  • A) identity consolidation
  • B) ego moratorium
  • C) ego integrity
  • D) ego despair

54
20. In 1970, the largest percentage of homes had
a married couple living with children. Which of
the following describes the largest percentage of
homes in the U.S. in 2007?
  • A) Married couples living without children
  • B) Cohabiting opposite-sex couples
  • C) Men living alone
  • D) Married couples living with children

55
21. Which of the following is the best acronym
for Kübler-Rosss five stages of dying?
  • A) OCEAN
  • B) DABDA
  • C) COLOR
  • D) MARFO

56
22. Marin has just learned that she has
leukemia, and the prognosis suggests that she has
3 months to live. She prays and says If I am
allowed to live, I will devote my life to
charity. Which of Kubler-Rosss stages of dying
is Marin experiencing?
  • A) Denial
  • B) Bargaining
  • C) Acceptance
  • D) Anger

57
23. At which point in our lives are we most
likely to experience anxiety about dying?
  • A) Late adulthood
  • B) Adolescence
  • C) Middle adulthood
  • D) The fear of death is equal at all
    developmental stages.

58
24. The most recommended parenting style, in
which parents set clear standards for their
childrens behavior but are also responsive to
their childrens wishes, is
  • A) permissive parenting
  • B) authoritarian parenting
  • C) inductive parenting
  • D) authoritative parenting

59
25. Leanne is 17-years old, and is rebelling
against her parents authority. She resents the
rules they have established, goes out o fher way
to defy them, and does not communicate
effectively with her mother or father. Which kind
of parenting style was most likely used as Leanne
grew up?
  • A) permissive parenting
  • B) authoritarian parenting
  • C) authoritative parenting
  • D) induction parenting

60
Acknowledgments
  • Step Up Created by
  • John J. Schulte, Psy.D.
  • Questions written by
  • Jason S. Spiegelman, M.A., ABD
  • Based on Discovering Psychology 5e by Hockenbury
    Hockenbury
  • Published by Worth Publishers, 2010

61
Answers
1. A
2. B
3. C
4. D
5. D
6. A
7. D
8. B
9. C
10. C
11. B
12. A
13. B
14. A
15. D
16. B
17. A
18. D
19. C
20. A
21. B
22. B
23. C
24. D
25. B
About PowerShow.com