Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to download - id: 6c7f51-ZmY1M



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. Psychology, Eighth Edition By David G. Myers Worth Publishers (2007) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:9
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 57
Provided by: John1222
Learn more at: http://files.mrsmeyersclass.webnode.com
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychology by John J. Schulte, Psy.D.
  • Psychology, Eighth Edition
  • By David G. Myers
  • Worth Publishers
  • (2007)

2
Chapter 2 Neuroscience and Behavior
That Smarts!
Its all in your head.
The Systems
Youre on, Neuron!
Potpourri
3
1. Branching fibers extending out from the cell
body to receive information from other neurons
are called
  • A) axons.
  • B) glial cells.
  • C) dendrites.
  • D) axon terminals.

4
2. ___ wrap(s) many axons, insulating them and
speeding their impulses.
  • A) Sodium ions
  • B) Myelin
  • C) Glial cells
  • D) Potassium ions

5
3. The brief electrical impulse transmitted along
the axon is called the
  • A) action potential.
  • B) stimulus threshold.
  • C) electrical cascade.
  • D) sodium pump.

6
4. After neurotransmitters are released into the
synapse, many are reabsorbed through a process
called
  • A) synaptic transmission.
  • B) reuptake.
  • C) all-or-none.
  • D) reabsorption.

7
The neurotransmitter ___ is important in memory.
Depletion of it is found in those with Alzheimers
  • A) dopamine
  • B) GABA
  • C) serotonin
  • D) acetylcholine

8
6. The device called a(n) ___ provides
moment-by-moment images of the brains changing
activity and is noninvasive.
  • A) EEG
  • B) PET scan
  • C) MRI
  • D) fMRI

9
7. The ___ receives information from all the
senses except smell.
  • A) hippocampus
  • B) amygdala
  • C) thalamus
  • D) angular gyrus

10
8. The ____ is located at the back of the brain
and is responsible for muscle coordination,
posture and equilibrium.
  • A) corpus callosum
  • B) reticular formation
  • C) pons
  • D) cerebellum

11
9. These make up most of the cerebral cortex,
and enable learning, memory and integrating
information.
  • A) reticular formations
  • B) projection areas
  • C) association areas
  • D) temporal lobes

12
10. Auditory information is received and
processed in the
  • A) somatosensory cortex.
  • B) temporal lobe.
  • C) parietal lobe.
  • D) frontal lobe.

13
11. An impaired use of language due to a brain
lesion is known as
  • A) tomography.
  • B) aphasia.
  • C) plasticity.
  • D) phrenology.

14
12. The ability of one part of the brain to take
over the function of another in case of injury is
called
  • A) plasticity.
  • B) neurogenesis.
  • C) brain reintegration.
  • D) neural net reformation.

15
13. After Sams stroke, he had difficulty
speaking, but could understand what others were
saying to him. He likely had damage to
  • A) Wernickes Area.
  • B) Brocas Area.
  • C) his Thalamus.
  • D) his parietal lobe.

16
14. After a sky-diving accident, Laurie was
unable to make sense of other peoples speech.
It is likely that her cortex was damaged in
  • A) the sensory area.
  • B) Brocas area.
  • C) the angular gyrus.
  • D) Wernickes area.

17
15. In a recent car accident, Justin sustained
damage to his right cerebral hemisphere. This
injury is most likely to reduce his ability to
  • A) tell an angry face from a happy one.
  • B) solve arithmetic problems.
  • C) speak clearly.
  • D) process information quickly.

18
16. In order for you to experience the pain of
being stuck with a pin, ___ must first relay
messages from your ankle to your central nervous
system.
  • A) the limbic system.
  • B) interneurons.
  • C) sensory neurons.
  • D) the reticular formation.

19
17. When youre stressed and your heart races,
perspiration increases and pupils dilate, the ___
is activated.
  • A) somatic nervous system
  • B) parasympathetic branch
  • C) sympathetic branch
  • D) spinal reflex

20
18. James touched a hot stove. His hand
immediately recoiled before he knew it was hot.
The sequence of this reflex is
  • A) sensory neurons, interneurons, motor neurons.
  • B) sensory neurons, motor neurons, interneurons.
  • C) interneurons, sensory neurons, motor
    neurons.
  • D) interneurons, motor neurons, sensory
    neurons.

21
19. The ____ system is made up of glands which
secret ___ into the bloodstream.
  • A) peripheral nervous antagonists
  • B) sympathetic neurotransmitters
  • C) autonomic action potentials
  • D) endocrine hormones

22
20. Curare is a poison people use to paralyze
animals when hunting. It is therefore an ____
which inhibits the neurotransmitter ____.
  • A) antagonist acetylcholine
  • B) agonist dopamine
  • C) antagonist serotonin
  • D) agonist GABA

23
21. This device is often used to diagnose seizure
activity by recording electrical activity of the
brain
  • A) CAT scan.
  • B) EEG.
  • C) PET scan.
  • D) MRI.

24
22. A person with a split brain had surgery to
cut the
  • A) frontal lobe.
  • B) corpus callosum.
  • C) sensory from the motor strip.
  • D) cerebellum from the cerebral cortex.

25
23. The person most likely to suggest that the
shape of a persons skull indicates the extent to
which that individual is argumentative and
aggressive would be a
  • A) neurologist.
  • B) behavior geneticist.
  • C) psychoanalyst.
  • D) phrenologist.

26
24 Phineas Gage had extensive damage to his ____
of the brain, effecting his ____.
  • A) frontal lobe personality
  • B) right hemisphere speech
  • C) left temporal lobe reasoning
  • D) cerebellum coordination

27
25. Stimulate this area in a cat, and it will
either fear a mouse or become extremely
aggressive.
  • A) hippocampus.
  • B) hypothalamus.
  • C) amygdala.
  • D) thalamus.

28
Congratulations!
29
Answers
Stop here, or continue as a review
30
1. Branching fibers extending out from the cell
body to receive information from other neurons
are called
  • A) axons.
  • B) glial cells.
  • C) dendrites.
  • D) axon terminals.

55
31
2. ___ wrap(s) many axons, insulating them and
speeding their impulses.
  • A) Sodium ions
  • B) Myelin
  • C) Glial cells
  • D) Potassium ions

55
32
3. The brief electrical impulse transmitted along
the axon is called the
  • A) action potential.
  • B) stimulus threshold.
  • C) electrical cascade.
  • D) sodium pump.

55
33
4. After neurotransmitters are released into the
synapse, many are reabsorbed through a process
called
  • A) synaptic transmission.
  • B) reuptake.
  • C) all-or-none.
  • D) reabsorption.

57
34
The neurotransmitter ___ is important in memory.
Depletion of it is found in those with Alzheimers
  • A) dopamine
  • B) GABA
  • C) serotonin
  • D) acetylcholine

58
35
6. The device called a(n) ___ provides
moment-by-moment images of the brains changing
activity and is noninvasive.
  • A) EEG
  • B) PET scan
  • C) MRI
  • D) fMRI

69
36
7. The ___ receives information from all the
senses except smell.
  • A) hippocampus
  • B) amygdala
  • C) thalamus
  • D) angular gyrus

68
37
8. The ____ is located at the back of the brain
and is responsible for muscle coordination,
posture and equilibrium.
  • A) corpus callosum
  • B) reticular formation
  • C) pons
  • D) cerebellum

72
38
9. These make up most of the cerebral cortex,
and enable learning, memory and integrating
information.
  • A) reticular formations
  • B) projection areas
  • C) association areas
  • D) temporal lobes

79
39
10. Auditory information is received and
processed in the
  • A) somatosensory cortex.
  • B) temporal lobe.
  • C) parietal lobe.
  • D) frontal lobe.

76
40
11. An impaired use of language due to a brain
lesion is known as
  • A) tomography.
  • B) aphasia.
  • C) plasticity.
  • D) phrenology.

80
41
12. The ability of one part of the brain to take
over the function of another in case of injury is
called
  • A) plasticity.
  • B) neurogenesis.
  • C) brain reintegration.
  • D) neural net reformation.

82
42
13. After Sams stroke, he had difficulty
speaking, but could understand what others were
saying to him. He likely had damage to
  • A) Wernickes Area.
  • B) Brocas Area.
  • C) his Thalamus.
  • D) his parietal lobe.

81
43
14. After a sky-diving accident, Laurie was
unable to make sense of other peoples speech.
It is likely that her cortex was damaged in
  • A) the sensory area.
  • B) Brocas area.
  • C) the angular gyrus.
  • D) Wernickes area.

81
44
15. In a recent car accident, Justin sustained
damage to his right cerebral hemisphere. This
injury is most likely to reduce his ability to
  • A) tell an angry face from a happy one.
  • B) solve arithmetic problems.
  • C) speak clearly.
  • D) process information quickly.

80
45
16. In order for you to experience the pain of
being stuck with a pin, ___ must first relay
messages from your ankle to your central nervous
system.
  • A) the limbic system
  • B) interneurons
  • C) sensory neurons
  • D) the reticular formation

62
46
17. When youre stressed and your heart races,
perspiration increases and pupils dilate, the ___
is activated.
  • A) somatic nervous system
  • B) parasympathetic branch
  • C) sympathetic branch
  • D) spinal reflex

62
47
18. James touched a hot stove. His hand
immediately recoiled before he knew it was hot.
The sequence of this reflex is
  • A) sensory neurons, interneurons, motor neurons.
  • B) sensory neurons, motor neurons, interneurons.
  • C) interneurons, sensory neurons, motor
    neurons.
  • D) interneurons, motor neurons, sensory
    neurons.

63
48
19. The ____ system is made up of glands which
secret ___ into the bloodstream.
  • A) peripheral nervous antagonists
  • B) sympathetic neurotransmitters
  • C) autonomic action potentials
  • D) endocrine hormones

65
49
20. Curare is a poison people use to paralyze
animals when hunting. It is therefore an ____
which inhibits the neurotransmitter ____.
  • A) antagonist acetylcholine
  • B) agonist dopamine
  • C) antagonist serotonin
  • D) agonist GABA

58
50
21. This device is often used to diagnose seizure
activity by recording electrical activity of the
brain
  • A) brain lesion.
  • B) EEG.
  • C) PET scan.
  • D) MRI.

68
51
22. A person with a split brain had surgery to
cut the
  • A) frontal lobe.
  • B) corpus callosum.
  • C) sensory from the motor strip.
  • D) cerebellum from the cerebral cortex.

84
52
23. The person most likely to suggest that the
shape of a persons skull indicates the extent to
which that individual is argumentative and
aggressive would be a
  • A) neurologist.
  • B) behavior geneticist.
  • C) psychoanalyst.
  • D) phrenologist.

53
53
24 Phineas Gage had extensive damage to his ____
of the brain, effecting his ____.
  • A) frontal lobe personality
  • B) right hemisphere speech
  • C) left temporal lobe reasoning
  • D) cerebellum coordination

80
54
25. Stimulate this area in a cat, and it will
either fear a mouse or become extremely
aggressive.
  • A) hippocampus.
  • B) hypothalamus.
  • C) amygdala.
  • D) thalamus.

72
55
Acknowledgements
  • Step Up Created by
  • John J. Schulte, Psy.D.
  • Based on Psychology, Eighth Edition
  • By David G. Myers
  • Published by
  • Worth Publishers (2007)

56
Answers
1. C
2. B
3. A
4. B
5. D
6. D
7. C
8. D
9. C
10. C
11. B
12. A
13. B
14. D
15. A
16. C
17. C
18. A
19. D
20. A
21. B
22. B
23. D
24. A
25. C
About PowerShow.com