Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to view - id: 6bfaf8-ZGU4N



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D. Psychology, Eighth Edition By David G. Myers Worth Publishers (2007) Chapter 16: Psychological Disorders 1. – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:41
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 36
Provided by: JohnJS2
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Psychologyby John J. Schulte, Psy.D.
  • Psychology, Eighth Edition
  • By David G. Myers
  • Worth Publishers
  • (2007)

2
Chapter 16 Psychological Disorders
Youre going to pieces.
Anxious?
Ups and Downs
Whats Abnormal?
Confused?
3
Whats Abnormal?
500
400
300
200
100
4
Anxious?
500
400
300
200
100
5
Youre going all to pieces.
500
400
300
200
100
6
Ups and Downs
500
400
300
200
100
7
Confused?
500
400
300
200
100
8
1. A person may have a strong fear of spiders,
but it is not considered a disorder unless it is
  • A) not based in reality.
  • B) the result of a traumatic experience.
  • C) a harmless spider.
  • D) dysfunctional.

9
2. The DSM-IV has two main goals
  • A) to describe disorders and list their
    prevalence.
  • B) to describe disorders and explain their
    causes.
  • C) to provide an understanding of the underlying
    causes and treatment of disorders.
  • D) to list disorders and reference their
    treatments.

10
3. If a person is diagnosed with Mental
Retardation, this would be listed on the DSM-IV
  • A) on Axis I.
  • B) on Axis II.
  • C) on Axis III.
  • D) on Axis IV.

11
4. The recent influence of Martin Seligman has
resulted in a manual which differed from the
DSM-IV, in that
  • A) it is more scientific.
  • B) it has more recent norms.
  • C) its focus is on strengths.
  • D) it includes treatment plans.

12
James has the medical condition of hypertension.
This would be found on the DSM-IV on
  • A) Axis I.
  • B) Axis III.
  • C) Axis IV.
  • D) Nowhere, this is not a mental disorder.

13
6. Helen suddenly has shortness of breath,
trembling, dizziness, chest pains and choking.
She goes to the emergency room and is told she is
not having a heart attack, she is experiencing
  • A) generalized anxiety.
  • B) a phobia.
  • C) agoraphobia.
  • D) a panic attack.

14
7. Social phobia is ____ taken to an extreme.
  • A) nervous behavior
  • B) shyness
  • C) introversion
  • D) avoidance

15
8. Hand washing several times until the skin
bleeds may be an example of a(n)
  • A) compulsion.
  • B) obsession.
  • C) phobia.
  • D) panic attack.

16
9. It is suggested that it is the _______ that
abused children experience that makes them more
vulnerable to the effects of trauma when adults.
  • A) abusive trauma
  • B) mental anguish
  • C) learned helplessness
  • D) repressed anxiety

17
10. Fear-learning experiences can traumatize the
brain, by creating fear circuits within
  • A) the left parietal lobe.
  • B) the prefrontal cortex.
  • C) the occipital lobes.
  • D) the amygdala.

18
11. If Dr. Jekyll and Mr. Hyde was a real case,
he would most likely be currently diagnosed with
  • A) multiple personality disorder.
  • B) paranoid schizophrenia.
  • C) dissociative identity disorder.
  • D) borderline personality disorder.

19
12. Showing little or no remorse, the person with
____ personality disorder will frequently lie,
cheat or steal without thinking of the
consequences to him/herself or to others.
  • A) antisocial
  • B) sociopathic
  • C) criminal
  • D) delinquent

20
13. Those with antisocial personality disorder
show decreased functioning in the ___ of the
brain.
  • A) corpus callosum
  • B) frontal lobes
  • C) amygdala
  • D) thalamus

21
14. The person diagnosed with ____ experiences a
heightened sensitivity to rejection, resulting in
withdrawing from others.
  • A) antisocial personality disorder
  • B) multiple personality disorder
  • C) narcissistic personality disorder
  • D) avoidant personality disorder

22
15. Julie says, I was not myself for a moment.
It felt like I was floating above my body. I
never experienced anything like it. You should
tell Julie _____.
  • A) to lay off the booze for a while
  • B) she is a nut-case and should be locked up
  • C) she is suffering from a dissociative disorder
  • D) this is a common occurrence of dissociation
    and nothing to worry about

23
16. Mood disorders are characterized by the
emotional extremes of
  • A) depression and anxiety.
  • B) hopelessness and despair.
  • C) mania and depression.
  • D) bipolar and unipolar.

24
17. In any given year, a depressive episode
plagues ___ of men and ___ of women across the
world.
  • A) 5.8 9.5
  • B) 6.4 11.5
  • C) 10.3 20.2
  • D) 15.6 25.3

25
18. Jim asks, Whats wrong with mania? If it is
the opposite of depression, that sounds great.
You tell Jim a major problem is
  • A) they just want more and more excitement.
  • B) grandiosity removes all limits on thoughts and
    behavior.
  • C) they ignore pain and just feel great.
  • D) they are too happy to deal with the real
    world.

26
19. Those who have been through one episode of
Major Depression
  • A) are unlikely to have another occurrence in at
    least 5 years.
  • B) have a 50 chance of having another episode.
  • C) never get better without treatment.
  • D) usually commit suicide within the next year.

27
20. Drugs such as Prozac often help with a
depressed mood because it
  • A) adds more serotonin.
  • B) increases serotonin and norepinephrine.
  • C) blocks the reuptake of serotonin.
  • D) decreases norepinephrine and increases
    serotonin.

28
21. A false belief that is strongly held in
spite of contradictory evidence is
  • A) a leap of faith.
  • B) a hallucination.
  • C) disorganized thinking.
  • D) a delusion.

29
22. The most common type of false perceptions in
schizophrenia are
  • A) delusions of grandeur.
  • B) visual hallucinations.
  • C) auditory hallucinations.
  • D) disorganized thinking.

30
23. Lack of emotional expression shown in
schizophrenia is called
  • A) alogia.
  • B) avolition.
  • C) flat affect.
  • D) delusions.

31
24 Which of the following would be an example of
a negative symptom?
  • A) hallucinations
  • B) expressionless tone of voice
  • C) inappropriate laughter
  • D) delusional thinking

32
25. Robert has an identical twin who was just
diagnosed with schizophrenia. Robert has about a
____ chance of developing schizophrenia.
  • A) 100
  • B) 50
  • C) 75
  • D) 15

33
Congratulations!
34
Answers
Stop here, or continue as a review
35
Answers
1. D
2. A
3. B
4. C
5. B
6. D
7. B
8. A
9. C
10. D
11. C
12. A
13. B
14. D
15. D
16. C
17. A
18. B
19. B
20. C
21. D
22. C
23. C
24. B
25. B
About PowerShow.com