Step Up To: Discovering Psychology by John J. Schulte, Psy.D. - PowerPoint PPT Presentation

Loading...

PPT – Step Up To: Discovering Psychology by John J. Schulte, Psy.D. PowerPoint presentation | free to download - id: 6a463f-NzZlO



Loading


The Adobe Flash plugin is needed to view this content

Get the plugin now

View by Category
About This Presentation
Title:

Step Up To: Discovering Psychology by John J. Schulte, Psy.D.

Description:

Step Up To: Discovering Psychology by John J. Schulte, Psy.D. From: Hockenbury & Hockenbury Discovering Psychology 4e Worth Publishers (2007) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:2
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 62
Provided by: JohnJS2
Category:

less

Write a Comment
User Comments (0)
Transcript and Presenter's Notes

Title: Step Up To: Discovering Psychology by John J. Schulte, Psy.D.


1
Step Up To Discovering Psychology by John J.
Schulte, Psy.D.
  • From Hockenbury Hockenbury
  • Discovering Psychology 4e
  • Worth Publishers (2007)

2
Chapter 12 Stress, Health, and Coping
Why Me?
Deal with it!
Mind-Body Connection
Stressed Out?
Applications
3
Stressed Out?
500
400
300
200
100
4
Mind-Body Connection
500
400
300
200
100
5
Why Me?
500
400
300
200
100
6
Deal with it!
500
400
300
200
100
7
Applications
500
400
300
200
100
8
1. Whether or not we experience stress depends
upon
  • A) the situation.
  • B) how life-threatening it is.
  • C) our cognitive appraisal.
  • D) whether or not others are involved.

9
2. The Social Readjustment Rating Scale was
designed to measure
  • A) the impact of positive and negative events on
    stress.
  • B) the impact of negative events on stress.
  • C) the persons subjective appraisal of an
    event.
  • D) the individuals response to stressful events.

10
3. Everyday minor events that annoy and upset
people are called
  • A) stressors.
  • B) daily hassles.
  • C) life changes.
  • D) normal setbacks.

11
Individuals who come to another country and adopt
the new culture as their own are said to be
  • A) migrants.
  • B) immigrants.
  • C) acculturated.
  • D) assimilated.

12
5. Robert received an offer for a job he really
wanted, but it was in a location where he did not
want to live. This is an example of a(n) __
conflict.
  • A) approach-approach
  • B) avoidance-avoidance
  • C) partial-approach
  • D) approach-avoidance

13
6. When threatened, the ____ nervous system is
activated.
  • A) parasympathetic
  • B) sympathetic
  • C) somatic
  • D) adrenal

14
7. During the fight-or-flight response, the
adrenal medulla secretes the hormones called
  • A) catecholamines.
  • B) acetylcholine and GABA.
  • C) dopamine and serotonin.
  • D) testosterone and progesterone.

15
8. Corticosteroids are important stress hormones,
but they have some negative properties that cause
  • A) premature aging.
  • B) cardiovascular disease.
  • C) weakening of the immune system.
  • D) all of the above.

16
9. The scientific study of the mind-body
connection and how it relates to the nervous and
immune systems is called
  • A) organic psychology.
  • B) biopsychology.
  • C) psychoneuroimmunology.
  • D) stress psychology.

17
10. Physical disorders may be most likely to
occur during the ___ stage of the General
Adaptation Syndrome.
  • A) resistance
  • B) exhaustion
  • C) alarm
  • D) breakdown

18
11. Among individuals in western cultures,
stress may be reduced by
  • A) being talked out of it.
  • B) increasing a realistic sense of personal
    control.
  • C) use of tranquilizing agents.
  • D) an increased sense of will-power.

19
12. Mary has a pessimistic explanatory style. As
a result, it is likely she
  • A) tends to use external, unstable and specific
    explanations.
  • B) tends to be more realistic and accurate in her
    assessments.
  • C) tends to experience more stress than
    optimists.
  • D) does all of the above.

20
13. The association of Type A behavior pattern
with heart disease was found to be due primarily
to one factor, which is
  • A) pessimism.
  • B) intense ambition or competitiveness.
  • C) an exaggerated sense of time urgency.
  • D) hostility.

21
14. Social relationships have what effect on
stress?
  • A) They are stress-reducing.
  • B) They have no effect on stress.
  • C) They increase stress.
  • D) They are helpful in reducing stress but can
    also be a source of stress.

22
15. Support behaviors perceived as helpful to
those under stress include all of the following
except
  • A) talking about yourself or your own problems.
  • B) showing concern and interest.
  • C) expressing understanding about why the
    person is upset.
  • D) helping the person with housework.

23
16. Steve copes with stress by getting drunk. He
is demonstrating the maladaptive strategy known
as
  • A) denial.
  • B) escape-avoidance.
  • C) problem-focused coping.
  • D) spring break.

24
17. Sure it hurt to get fired, but I learned
something from it. I am really a better person
for it. This statement is an example of
  • A) denial.
  • B) seeking social support.
  • C) positive reappraisal.
  • D) escape-avoidance.

25
18. Collectivist cultures place a greater
emphasis on
  • A) a problem-focused coping style.
  • B) an emotion-focused coping style.
  • C) controlling the situation.
  • D) an optimistic coping strategy.

26
19. In response to stress, women are more likely
to
  • A) create large social networks.
  • B) give up and cry.
  • C) fight or flee.
  • D) respond to a placebo.

27
20. After the hurricane hit, those in the
affected community helped each other clear the
wreckage. This behavior demonstrates
  • A) optimistic style.
  • B) tending and befriending.
  • C) emotion-focused coping.
  • D) problem-focused coping.

28
21. The authors of your textbook suggest all of
the following as ways of minimizing the negative
effects of stress except
  • A) getting enough sleep.
  • B) exercising regularly.
  • C) avoiding alcohol.
  • D) practicing relaxation.

29
22. The relaxation technique called ___ involves
focusing your attention on an object, word, or
phrase.
  • A) self-hypnosis
  • B) progressive muscle relaxation
  • C) meditation
  • D) guided imagery

30
23. James smokes cigarettes to relax, he says.
Knowing what you know from the chapter, you tell
him
  • A) nicotine is a stimulant.
  • B) smoking will make his stress worse.
  • C) smoking raises heart rate and blood pressure.
  • D) all of the above.

31
24. When life gives you lemons, make lemonade,
is a statement that illustrates the coping
strategy called
  • A) negative reappraisal.
  • B) planful problem solving.
  • C) optimistic style.
  • D) denial.

32
25. Which of the following can help you get
unstuck in an approach-avoidance conflict?
  • A) Keep thinking about it until the answer is
    clear.
  • B) Objectively analyze the pros and cons.
  • C) Talk to a friend who has the same conflict.
  • D) Sleep on it and wake up with a solution.

33
Congratulations!
34
Answers
Stop here, or continue as a review
35
1. Whether we experience stress depends upon
  • A) the situation.
  • B) how life threatening it is.
  • C) our cognitive appraisal.
  • D) whether or not others are involved.

477
36
2. The Social Readjustment Rating Scale was
designed to measure
  • A) the impact of positive and negative events on
    stress.
  • B) the impact of negative events on stress.
  • C) the persons subjective appraisal of an
    event.
  • D) the individuals response to stressful events.

478
37
3. Everyday minor events that annoy and upset
people are called
  • A) stressors.
  • B) daily hassles.
  • C) life changes.
  • D) normal setbacks.

479
38
Individuals who come to another country and adopt
the new culture as their own are said to be
  • A) migrants.
  • B) immigrants.
  • C) acculturated.
  • D) assimilated.

481
39
5. Robert received an offer for a job he really
wanted, but it was in a location where he did not
want to live. This is an example of a/an __
conflict.
  • A) approach-approach
  • B) avoidance-avoidance
  • C) partial-approach
  • D) approach-avoidance

480
40
6. When threatened, the ____ nervous system is
activated.
  • A) parasympathetic
  • B) sympathetic
  • C) somatic
  • D) adrenal

483
41
7. During the fight-or-flight response, the
adrenal medulla secretes the hormones called
  • A) catecholamines.
  • B) acetylcholine and GABA.
  • C) dopamine and serotonin.
  • D) testosterone and progesterone.

483
42
8. Corticosteroids are important stress hormones,
but have some negative properties resulting in
  • A) premature aging.
  • B) cardiovascular disease.
  • C) lowering the immune system.
  • D) all of the above.

484
43
9. The scientific study of the mind-body
connection and how it relates to the nervous and
immune systems is called
  • A) organic psychology.
  • B) biopsychology.
  • C) psychoneuroimmunology.
  • D) stress psychology.

486
44
10. Physical disorders may be most likely to
occur during the ___ stage of the General
Adaptation Syndrome.
  • A) resistance
  • B) exhaustion
  • C) alarm
  • D) breakdown

484
45
11. Among those of western cultures, stress may
be lowered by
  • A) being talked out of it.
  • B) increasing a realistic sense of personal
    control.
  • C) use of tranquilizing agents.
  • D) an increased sense of will-power.

488
46
12. Mary has a pessimistic explanatory style. As
a result, it is likely she
  • A) tends to use external, unstable and specific
    explanations.
  • B) tends to be more realistic and accurate in her
    assessments.
  • C) tends to experience more stress than
    optimists.
  • D) does all of the above.

489
47
13. The association of Type A behavior pattern
with heart disease was found to be due primarily
to one factor, which is
  • A) pessimism.
  • B) intense ambition or competitiveness.
  • C) an exaggerated sense of time urgency.
  • D) hostility.

491
48
14. Social relationships have what effect on
stress?
  • A) They are stress-reducing.
  • B) They have no effect on stress.
  • C) They increase stress.
  • D) They are helpful in reducing stress but can
    also be a source of stress.

493
49
15. Support behaviors perceived as helpful to
those under stress include all of the following
except
  • A) talking about yourself or your own problems.
  • B) showing concern and interest.
  • C) expressing understanding about why the
    person is upset.
  • D) helping the person with housework.

495
50
16. Steve copes with stress by getting drunk. He
is demonstrating the maladaptive strategy known
as
  • A) denial.
  • B) escape-avoidance.
  • C) problem-focused coping.
  • D) spring break.

497
51
17. Sure it hurt to get fired, but I learned
something from it. I am really a better person
for it. This statement is an example of
  • A) denial.
  • B) seeking social support.
  • C) positive reappraisal.
  • D) escape-avoidance.

499
52
18. Collectivist cultures place a greater
emphasis on
  • A) a problem-focused coping style.
  • B) an emotion-focused coping style.
  • C) controlling the situation.
  • D) an optimistic coping strategy.

500
53
19. In response to stress, women are more likely
to
  • A) create large social networks.
  • B) give up and cry.
  • C) fight or flee.
  • D) respond to a placebo.

498
54
20. After the hurricane hit, those in the
affected community helped each other clear the
wreckage. This behavior demonstrates
  • A) optimistic style.
  • B) tending and befriending.
  • C) emotion-focused coping.
  • D) problem-focused coping.

497
55
21. The authors of your textbook suggest all of
the following as ways of minimizing the negative
effects of stress except
  • A) getting enough sleep.
  • B) exercising regularly.
  • C) avoiding alcohol.
  • D) practicing relaxation.

501
56
22. The relaxation technique called ___ involves
focusing your attention on an object, word, or
phrase.
  • A) self-hypnosis
  • B) progressive muscle relaxation
  • C) meditation
  • D) guided imagery

501
57
23. James smokes cigarettes to relax, he says.
Knowing what you know from the chapter, you tell
him
  • A) nicotine is a stimulant.
  • B) smoking will make his stress worse.
  • C) smoking raises heart rate and blood pressure.
  • D) all of the above.

500
58
24. When life gives you lemons, make lemonade,
is a statement that illustrates the coping
strategy called
  • A) negative reappraisal.
  • B) planful problem solving.
  • C) optimistic style.
  • D) denial.

497
59
25. Which of the following can help you get
unstuck in an approach-avoidance conflict?
  • A) Keep thinking about it until the answer is
    clear.
  • B) Objectively analyze the pros and cons.
  • C) Talk to a friend who has the same conflict.
  • D) Sleep on it and wake up with a solution.

480
60
Acknowledgments
  • Step Up Created by
  • John J. Schulte, Psy.D.
  • Based on Discovering Psychology 4e by Hockenbury
    Hockenbury
  • Worth Publishers, 2007

61
Answers
1. C
2. A
3. B
4. D
5. D
6. B
7. A
8. D
9. C
10. B
11. B
12. C
13. D
14. D
15. A
16. B
17. C
18. B
19. A
20. D
21. C
22. C
23. D
24. B
25. B
About PowerShow.com