REGIMUL DE IMPOZITARE A CASTIGURILOR DIN VANZAREA TITLURILOR DE PARTICIPARE - PowerPoint PPT Presentation

About This Presentation
Title:

REGIMUL DE IMPOZITARE A CASTIGURILOR DIN VANZAREA TITLURILOR DE PARTICIPARE

Description:

Title: PowerPoint Presentation Author: Bogdan Last modified by: User Created Date: 2/21/2006 3:25:02 PM Document presentation format: On-screen Show (4:3) – PowerPoint PPT presentation

Number of Views:28
Avg rating:3.0/5.0
Slides: 7
Provided by: Bog106
Category:

less

Transcript and Presenter's Notes

Title: REGIMUL DE IMPOZITARE A CASTIGURILOR DIN VANZAREA TITLURILOR DE PARTICIPARE


1
REGIMUL DE IMPOZITARE A CASTIGURILOR DIN
VANZAREA TITLURILOR DE PARTICIPARE
2
VANZAREA DE CATRE O PERSOANA JURIDICA ROMANA
SFERA DE APLICARE BAZA IMPOZABILA OBLIGATII DECLARATIVE PLATA IMPOZITULUI ALTE ASPECTE
Veniturile din vanzarea oricaror titluri de participare, catre orice tip de cumparator, obtinute atat din Romania, cat si din strainatate Baza impozabila venituri cheltuieli efectuate in vederea obtinerii veniturilor Rezultatul transferului face parte din baza impozabila totala a contribuabilului. Formularul 100 - pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului Formularul 101 pana la 25 martie a anului urmator Pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului Regularizare pana la 25 martie a anului urmator In cazul in care castigul este impozitat atat in Romania, cat si intr-un stat strain, se poate aplica creditul fiscal, in anumite conditii (existenta unei Conventii de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul respectiv, prezentarea documentelor de plata a impozitului in strainatate etc.).
3
VANZAREA DE CATRE O PERSOANA JURIDICA STRAINA
SFERA DE APLICARE CUMPARATOR BAZA IMPOZABILA OBLIGATII DECLARATIVE PLATA IMPOZITULUI ALTE ASPECTE
Veniturile din vanzarea oricaror titluri de participare, detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina, daca minimum 50 din valoarea mijloacelor fixe ale acesteia sunt, fie direct, fie prin intermediul mai multor persoane juridice, proprietati imobiliare situate in Romania. Veniturile obtinute pe piete de capital straine din transferul titlurilor detinute la o persoana juridica romana nu reprezinta venituri impozabile in Romania. PERSOANA JURIDICA ROMANA sau SEDIUL PERMANENT AL UNEI PERSOANE JURIDICE STRAINE Baza impozabila venituri - costul de achizitie, inclusiv orice comisioane, taxe sau alte sume platite, aferente achizitionarii titlurilor Formularul 100 - pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre cumparator Declaratie informativa pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator, de catre cumparator Pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre cumparator (prin retinere la sursa) In general, Conventiile de evitare a dublei impuneri ofera posibilitatea neimpozitarii castigurilor in Romania. Declararea ramane obligatorie. Totusi, potrivit unor Conventii (de ex. cele incheiate cu Franta, Germania), castigul se impoziteaza in Romania, daca titlurile se detin intr-o companie ale carei active constau totalmente sau in principal in proprietati imobiliare situate in Romania. Pentru aplicarea Conventiilor, certificatul de rezidenta fiscala trebuie furnizat platitorului venitului sau, dupa caz, reprezentantului fiscal/imputernicitului, si societatii ale carei titluri se transfera.
Veniturile din vanzarea oricaror titluri de participare, detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina, daca minimum 50 din valoarea mijloacelor fixe ale acesteia sunt, fie direct, fie prin intermediul mai multor persoane juridice, proprietati imobiliare situate in Romania. Veniturile obtinute pe piete de capital straine din transferul titlurilor detinute la o persoana juridica romana nu reprezinta venituri impozabile in Romania. PERSOANA JURIDICA STRAINA Baza impozabila venituri - costul de achizitie, inclusiv orice comisioane, taxe sau alte sume platite, aferente achizitionarii titlurilor Formularul 100 - pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Formularul 101 pana la 25 martie a anului urmator, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Regularizare pana la 25 martie a anului urmator, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit In general, Conventiile de evitare a dublei impuneri ofera posibilitatea neimpozitarii castigurilor in Romania. Declararea ramane obligatorie. Totusi, potrivit unor Conventii (de ex. cele incheiate cu Franta, Germania), castigul se impoziteaza in Romania, daca titlurile se detin intr-o companie ale carei active constau totalmente sau in principal in proprietati imobiliare situate in Romania. Pentru aplicarea Conventiilor, certificatul de rezidenta fiscala trebuie furnizat platitorului venitului sau, dupa caz, reprezentantului fiscal/imputernicitului, si societatii ale carei titluri se transfera.
Veniturile din vanzarea oricaror titluri de participare, detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina, daca minimum 50 din valoarea mijloacelor fixe ale acesteia sunt, fie direct, fie prin intermediul mai multor persoane juridice, proprietati imobiliare situate in Romania. Veniturile obtinute pe piete de capital straine din transferul titlurilor detinute la o persoana juridica romana nu reprezinta venituri impozabile in Romania. PERSOANA FIZICA REZIDENTA Baza impozabila venituri - costul de achizitie, inclusiv orice comisioane, taxe sau alte sume platite, aferente achizitionarii titlurilor Formularul 100 - pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Formularul 101 pana la 25 martie a anului urmator, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Regularizare pana la 25 martie a anului urmator, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit In general, Conventiile de evitare a dublei impuneri ofera posibilitatea neimpozitarii castigurilor in Romania. Declararea ramane obligatorie. Totusi, potrivit unor Conventii (de ex. cele incheiate cu Franta, Germania), castigul se impoziteaza in Romania, daca titlurile se detin intr-o companie ale carei active constau totalmente sau in principal in proprietati imobiliare situate in Romania. Pentru aplicarea Conventiilor, certificatul de rezidenta fiscala trebuie furnizat platitorului venitului sau, dupa caz, reprezentantului fiscal/imputernicitului, si societatii ale carei titluri se transfera.
Veniturile din vanzarea oricaror titluri de participare, detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina, daca minimum 50 din valoarea mijloacelor fixe ale acesteia sunt, fie direct, fie prin intermediul mai multor persoane juridice, proprietati imobiliare situate in Romania. Veniturile obtinute pe piete de capital straine din transferul titlurilor detinute la o persoana juridica romana nu reprezinta venituri impozabile in Romania. PERSOANA FIZICA NEREZIDENTA Baza impozabila venituri - costul de achizitie, inclusiv orice comisioane, taxe sau alte sume platite, aferente achizitionarii titlurilor Formularul 100 - pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Formularul 101 pana la 25 martie a anului urmator, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit Regularizare pana la 25 martie a anului urmator, de catre vanzator, prin reprezentant fiscal/imputernicit In general, Conventiile de evitare a dublei impuneri ofera posibilitatea neimpozitarii castigurilor in Romania. Declararea ramane obligatorie. Totusi, potrivit unor Conventii (de ex. cele incheiate cu Franta, Germania), castigul se impoziteaza in Romania, daca titlurile se detin intr-o companie ale carei active constau totalmente sau in principal in proprietati imobiliare situate in Romania. Pentru aplicarea Conventiilor, certificatul de rezidenta fiscala trebuie furnizat platitorului venitului sau, dupa caz, reprezentantului fiscal/imputernicitului, si societatii ale carei titluri se transfera.
4
VANZAREA DE CATRE O PERSOANA FIZICA ACTIUNI
PE BURSA (in prezent)
SFERA DE APLICARE BAZA IMPOZABILA OBLIGATII DECLARATIVE PLATA IMPOZITULUI
Veniturile din vanzarea actiunilor pe piata de capital, obtinute din Romania de catre o persoana fizica rezidenta sau nerezidenta, de la orice tip de cumparator. Veniturile obtinute de nerezidenti, pe piete de capital straine, din transferul titlurilor detinute la o persoana juridica romana nu reprezinta venituri impozabile in Romania. Baza impozabila pretul de vanzare - pretul de cumparare si costurile aferente tranzactiei Intermediarul determina castigul/pierderea la fiecare tranzactie Castigul net/pierderea neta trimestrial(a) castigurile cumulate de la inceputul anului - pierderile cumulate de la inceputul anului Castigul net anual/pierderea neta anuala castigurile cumulate de la inceputul anului - pierderile cumulate de la inceputul anului Castigul net anual impozabil castigul net anual - pierderile reportate din anii fiscali anteriori (7 ani) Pe baza Formularului 200, organul fiscal emite Decizia de impunere pana la 15 septembrie a anului urmator celui de referinta Intermediarul informeaza contribuabilul privind totalul castigurilor/pierderilor din trimestru Formularul 225 pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabil Formularul 200 pana la 25 mai a anului urmator, de catre contribuabil Formularul 205 pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, de catre intermediar Anticipat, pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabil Diferenta de impozit in cel mult 60 de zile de la comunicarea Deciziei de impunere
5
VANZAREA DE CATRE O PERSOANA FIZICA ACTIUNI
PE BURSA (din 2013)
SFERA DE APLICARE BAZA IMPOZABILA OBLIGATII DECLARATIVE PLATA IMPOZITULUI
Veniturile din vanzarea actiunilor pe piata de capital, obtinute din Romania de catre o persoana fizica rezidenta sau nerezidenta, de la orice tip de cumparator. Veniturile obtinute de nerezidenti, pe piete de capital straine, din transferul titlurilor detinute la o persoana juridica romana nu reprezinta venituri impozabile in Romania. Baza impozabila pretul de vanzare - pretul de cumparare si costurile aferente tranzactiei Intermediarul determina castigul/pierderea la fiecare tranzactie si totalul castigurilor/pierderilor in cursul anului Castigul net/pierderea neta trimestrial(a) castigurile cumulate de la inceputul anului - pierderile cumulate de la inceputul anului Castigul net anual/pierderea neta anuala castigurile cumulate de la inceputul anului - pierderile cumulate de la inceputul anului Castigul net anual impozabil castigul net anual - pierderile reportate din anii fiscali anteriori (7 ani) Pe baza Formularului 200, organul fiscal emite Decizia de impunere pana la 15 septembrie a anului urmator celui de referinta Intermediarul informeaza contribuabilul privind totalul castigurilor/pierderilor din an Formularul 225 pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabil Formularul 200 pana la 25 mai a anului urmator, de catre contribuabil Formularul 205 pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, de catre intermediar Anticipat, pana la 25 ale lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabil In cel mult 60 de zile de la comunicarea Deciziei de impunere
6
VANZAREA DE CATRE O PERSOANA FIZICA PARTI
SOCIALE
SFERA DE APLICARE BAZA IMPOZABILA OBLIGATII DECLARATIVE PLATA IMPOZITULUI
Veniturile din vanzarea partilor sociale, obtinute din Romania de catre o persoana fizica rezidenta sau nerezidenta, de la orice tip de cumparator. Baza impozabila pretul de vanzare - valoarea nominala/pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente Cumparatorul determina impozitul la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Pierderile rezultate din tranzactiile cu parti sociale nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se compenseaza si nu se reporteaza. Formularul 100 - pana la termenul de virare a impozitului, de catre cumparator Formularul 205 pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, de catre cumparator Impozitul se aplica prin retinere la sursa de catre cumparator la momentul tranzactiei, fiind impozit final. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la registrul comertului.
  • In cazul veniturilor din vanzarea titlurilor de
    participare (actiuni sau parti sociale), obtinute
    de persoane fizice din Romania
  • daca o persoana fizica nerezidenta sau o
    persoana juridica straina are obligatii de
    declarare/plata a impozitului, acestea pot fi
    indeplinite prin imputernicit
  • persoanele fizice nerezidente pot beneficia de
    Conventiile de evitare a dublei impuneri, in baza
    certificatului de rezidenta fiscala. Obligatiile
    privind furnizarea acestui document difera in
    functie de tipul titlurilor transferate si natura
    cumparatorului.
  • In general, persoanele fizice rezidente fac
    subiectul impozitarii in Romania si cu privire la
    castigurile din vanzarea titlurilor obtinute din
    strainatate. Daca veniturile in cauza sunt
    impozabile atat in strainatate, cat si in
    Romania, se poate aplica creditul fiscal extern,
    in anumite conditii.
Write a Comment
User Comments (0)
About PowerShow.com